Orogenes

Från Wikipedia
Version från den 26 november 2017 kl. 23.49 av 217.214.145.240 (Diskussion) (→‎Namn på olika bergskedjor: Tog bort berg som inte räknas som orogenes)
Geologiska provinser. Turkos visar pågående orogenes

Orogenes (från grekiskans oros "berg" och genesis "ursprung" eller "skapelse") är den vetenskapliga termen för en avlång och någorlunda bred zon av deformation av bergarter och som ofta tar sig uttryck i att bergskedjor bildas. Vid aktiva orogeneser brukar vulkanisk aktivitet och jordbävningar förekomma. Orogenser sker vanligtvis när två kontinentalplattor kolliderar med varandra och den ena skjuts upp på den andra.

I icke vetenskapliga sammanhang används ofta begreppet bergskedjebildning, och ibland det mindre lämpliga bergskedjeveckning.

Bergskedjor

Med undantag av större vulkaner som bildats ovanpå mantelplymer bildas inte berg i isolerade områden utan i linjära kedjor. Idag har vi flertalet större och än fler mindre kedjor. Orogeneser har en livslängd på tiotals miljoner år innan de avtar och bergskedjor vittrar, ibland kan det ta upp till 50 miljoner år. De vi ser idag är relativt unga och existerade inte innan kritaperioden, det som återstår av vittrade berg är ofta deformerade rester av metamorfos som vittnar om en tidigare orogenes.[1]

Namn på olika bergskedjor

Namn på olika orogeneser

Se även

Källor

  1. ^ Marshak (2008). Earth: Portrait of a planet. 3rd ed. New York: W. W. Norton & Company. 363-364.