Wikipedia:Stubbar

Från Wikipedia
Manual

Stubbar (andra namnförslag: fröartiklar, groddar, stumpar) är artiklar på Wikipedia som är för korta för att ens översiktligt behandla ämnet, men som ändå innehåller relevant information. Ordet "stubbe" kommer från engelska Wikipedias stub. En stubbartikel som inte innehåller mer information än vad som kan utläsas ur artikelnamnet kallas för en substub.

En del användare hävdar att stubbar är en oreda och ett elände, eftersom de tar bort röda länkar som drar till sig uppmärksamhet från dem som gillar att skriva artiklar från början. Se diskussionen på meta:Kill the Stub Pages. Å andra sidan har det visat sig att många innehållsrika artiklar började som en stubbe. En del användare tycker om att skriva artiklar från grunden, andra tycker om att förbättra det som redan finns.

Wikipedia skrivs helt och hållet av besökare och frivilliga bidragsgivare som du. Om du hittar en artikel som är för kort är du varmt välkommen att fylla på med mer. Detta gäller förstås för samtliga artiklar på Wikipedia, men stubbar är ofta i extra behov av ompyssling. Se vidare hur man redigerar sidor.

Storleksdefinition[redigera | redigera wikitext]

Ibland definieras stubbar som artiklar kortare än 512 byte (skrivtecken) och substubbar som kortare än 256 byte. Dessa definitioner har fördelen att vara enkla att mäta för att sammanställa statistik, men betyder givetvis inte att 550 tecken alltid skulle vara bättre än 450 tecken. Det framgår av artikelhistoriken hur många byte en artikel innehåller. Det här korta textstycket innehåller, blankstegen medräknade, exakt 445 byte.

Ibland definieras stubbar som artiklar med mindre än 2 000 byte; den här gränsen används ofta i Veckans tävling och Månadens artiklar som gräns för deltagande artiklar i dessa projekt. Denna summa inkluderar då all mängd data, även osynlig kod som ingår i faktamallar och dylikt.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

En stubbartikel som är 1164 byte.

Stubbartikeln om Lanao del Norte (bilden till höger, tagen 8 augusti 2008; permanentlänk till artikeln som den då såg ut) består av 700 byte text + 400 byte bild och interwikilänkar. Den har flera fullständiga meningar, flera länkar, en bild, en mellanrubrik, källhänvisning, stubbmärkning, kategorier och interwiki-länkar. Och ändå anser vissa att detta är en mycket kort artikel, trots att den ger en bra grundinformation om denna provins i Filippinerna. I juni 2008 var hälften av svenska Wikipedias artiklar kortare än 1100 byte. Det som kallas substubbar (nedan) är ännu mycket kortare.

Stubbmallar användes förr mycket ofta på Wikipedia för att indikera korta artiklar som inte var kompletta, vilket resulterade i överfulla kategorier. Därför har användningen av stubbmallar blivit mer restriktiv.

Nu rekommenderas att stubbmallen ersätts med en åtgärdsmall som tydligare beskriver problemet med artikeln, eller tas bort helt och hållet.

Alla artiklar som har en stubbmall har blivit placerade i en särskild kategori, Kategori:Alla stubbar. I kategorin kan den hugade stubbsökaren enkelt hitta något att sätta tänderna i. Det finns dessutom en rad mer specialiserade stubb-kategorier, så den som intresserar sig för något särskilt område kan beta av de stubbmallade artiklarna inom det fält som intresserar denne. De hittas i ett träd under kategorin Kategori:Stubbar.

Genvägar till detta avsnitt: WP:SST | WP:SUBSTUB

Substubbar är mycket korta artiklar där artikeltexten i princip enbart upprepar den information som kan förstås från själva artikeltiteln, eller någon mer "informationsbit". Substubbarnas värde för Wikipedia är kraftigt ifrågasatt, och de riskerar att direkt raderas. Artiklarna markeras med {{substub}}, vilket samlar dem i Kategori:Substubbar indelade i underkategorier efter vilken månad artikeln substubbmarkerades.

I många fall är en substubb ett frö till en riktig artikel, det vill säga uppslagsordet som sådan är relevant för Wikipedia, och det finns information att tillföra. En substubb som givits interwikilänkar till andra språk och/eller kategoriserats kan till exempel fungera som en utmärkt bas för en utökad artikel. Om ingressen från en artikel på någon annan Wikipedia översätts, är artikeln inte längre en substubb, utan åtminstone en stubb.

I vissa fall finns det dock inte mycket mer att säga om ämnet än vad som kan förstås av titeln. Då bör den som skrivit artikeln fundera på om artikeln bör finnas kvar i nuvarande form. Kanske är artikeln en ordboksdefinition som bättre passar på Wiktionary? Kanske täcker en annan artikel ämnet redan och artikeln bör omdirigeras dit? (Glöm i så fall inte att se till att artikelnamnet nämns på den sida som omdirigeras till.)

Att skapa ett par enstaka substubbar som redaktören anser behövs som artiklar, och har encyklopedisk relevans är okej; då ska artikeln om möjligt utökas. Observera att även dessa kan komma att raderas, särskilt om ingen utökat den på ett tag.

Att skapa stora mängder av artiklar baserade på till exempel en lista över liknande företeelser, och där inte mer information än XX är en YY rekommenderas inte, då det anses inverka negativt på Wikipedias encyklopediska kvalitet. Då är det bättre att skapa en lista.

Ett alternativt sätt att visa på behovet av en artikel är att lägga in den på önskelistan. Märk väl att det även på önskelistan går att skriva någon mer information inom parentes efter länken, exempelvis (film 1937). Ibland förekommer det att en del användare skapar stora mängder substubbar, vilket givit upphov till uttrycket substubbsjuka.

Exempel på en typisk substub;

Betroka är en ort i Madagaskar.

Studera denna artikel. Den säger inte mer än att det är en ort på Madagaskar. Det står inget om var på Madagaskar den ligger, hur många invånare den har, artikeln förklarar bara att platsen finns. I det här fallet kan artikeln infogas i en samlingsartikel (till exempel Lista över Madagaskars orter), eller, om möjligt, utökas med mer information. Om inget av dessa alternativ passar, är en radering möjlig.