Hoppa till innehållet

Oubangui

Från Wikipedia
Oubanguis flöde och avrinningsområde.
Floden flyter förbi Bangui.

Oubanguifloden, även Ubangi, är en flod i Centralafrika, och är biflod till Kongofloden.[1]

Tillsammans med tillflödet Mbombou bildar Oubangui gräns mellan Kongo-Kinshasa och Centralafrikanska republiken. I sitt nedre lopp är den gräns mellan Kongo-Kinshasa och Kongo-Brazzaville.

Oubangi får sitt namn där floderna Mbombou och Uele flyter samman.[1] Därifrån rinner den 350 km västerut innan den kröker mot sydväst, passerar Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui och fortsätter 500 km söderut innan den mynnar ut i Kongofloden.

Utom från de båda ursprungsfloderna mottar Oubangui vatten från bifloderna Kotto, Ouaka, Kémo och Mpoko i Centralafrikanska republiken, från Lua och Ngiri i Kongo-Kinshasa samt från Ibenga i Kongo-Brazzaville.

Oubangui och dess fortsättning i Kongofloden är en viktig samfärdselsled för Centralafrikanska republiken.[1] Flodbåtar trafikerar sträckan mellan Bangui och Brazzaville, som är förbunden med kuststaden Pointe-Noire med smalspårig järnväg (1067 mm). Forsar i Kongoflodens nedre del, de så kallade Livingstonefallen, hindrar båttrafik ända ut till havet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Atkins, Carla (2010). ”Ubangi River”. African Lakes and Rivers. AuthorHouse. sid. 41. ISBN 9781438957326