Polskie Koleje Państwowe

Från Wikipedia
(Omdirigerad från PKP)
Hoppa till: navigering, sök
Intercity- och Eurocity- PKP:s del av järnvägsnätet, 2006/07
Det polska järnvägsnätet 1952/53
För det tidigare svenska partiet med förkortningen PKP, se Planskilda korsningspartiet.

Polskie Koleje Państwowe (PKP S.A.) (polska statens järnvägar), är den polska statliga järnvägen. Bolaget grundades 1926. Sedan 8 september 2000 är PKP uppdelat i ett antal aktiebolag där staten är huvudägare.

PKP idag[redigera | redigera wikitext]

Det polska järnvägsnätet är väl utbyggt men i stort behov av reparationer och hastigheten är därför kraftigt begränsad på många sträckor[1], särskilt i regionen Sląsk, det vill säga trakterna kring staden Katowice med omnejd. Resor på sträckan GdańskWarszawaKraków går på spår av god kvalité och dessa tåg är snabba och smidiga. PKP bedriver även utrikestrafik till bland annat Berlin, Prag, Wien, Budapest, Kiev och Moskva.

Framtidsplaner[redigera | redigera wikitext]

Inför Europamästerskapen i fotboll 2012 som Polen skall anordna tillsammans med Ukraina har man påbörjat en upprustning av järnvägen mellan länderna. Särskilt sträckan KatowiceKrakówLvivKiev.

PKP planerar även inköp av nya tåg där bland annat franska TGV, tyska ICE och italienska Pendolino granskas närmare. Tanken är att kunna köra upp till 220 km/h på delar av stambanan inför fotbolls-EM 2012 men möjligen redan 2010. [2]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referneser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gazeta Wyborcza Kraków, Bartosz Piłat, "Euro poprawi stan torów i przyspieszy pociągi?", 6 juni 2007
  2. ^ Gazeta Wyborcza Kraków, Bartłomiej Kuraś, "Pociągiem po Polsce 220 km/h", 15 maj 2007