Panaghia Kapnikarea-kyrkan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Panaghia Kapnikarea-kyrkan
Kyrka
Kapnikarea.jpg
Land Grekland Grekland
Trossamfund Grekiska kyrkan
Plats Aten
 - koordinater 37°58′35″N 23°43′43″Ö / 37.97639°N 23.72861°Ö / 37.97639; 23.72861
Material Sten, tegel
Invigd Troligen vid mitten av 1000-talet
Interiör
Interiör

Panaghia Kapnikarea-kyrkan (grekiska: Εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας) eller bara Kapnikarea (grekiska: Καπνικαρέα) är en grekisk-ortodox kyrka som troligen tillkom på 1000-talet och är en av de äldsta kyrkorna i hela Aten. Kyrkan ligger centralt i den moderna staden Aten, precis i mitten av shoppingområdet utmed Ermougatan, vid utkanten av området Plaka. Kyrkan ligger lite nedsänkt i marken mitt i Ermougatan.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Man uppskattar att kyrkan tillkom någon gång under 1000-talet, kanske runt 1050. Vanligt vid den tiden var att en kristen kyrka byggdes över ett hedniskt tempel. Denna kyrka uppfördes ovanpå ett antikt tempel som var tillägnad dyrkan av en gudinna, möjligen Athena eller Demeter.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Kapnikareakyrkan verkar ursprungligen ha varit huvudkyrkan katholikon av ett kloster. För närvarande är byggnaden ett komplex av bestående av tre olika enheter som är sammanbyggda. Enheterna uppfördes i följande ordning: a) Största kyrkan i söder är tillägnad den saliga Jungfrun Marias tempelgång, b) Sankta Barbaras kapell på norra sidan, samt c) en förhall narthex med propyléer i väster.

Södra byggnaden, som är den större av de två sammanbyggda kyrkorna, är ett välvt byggnadskomplex som består av ett kors i en kvadrat. På grundval av dess utformning har man daterat den till strax efter mitten av 1000-talet. [1]

Förutom kyrkans ursprungliga ingång i väster fanns tidigare en ingång mitt i den södra fasaden, men denna blev igenmurad efter 1836. Merparten av kyrkorumets målningar är utförda av den berömda moderna grekiska konstnären Fotis Contoglou och är undertecknade med årtalet 1955.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Artikeln är till viss del översatt från engelska wikipedias artikel Church of Panagia Kapnikarea, läst den 7 november 2015.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The church of Kapnikarea in Athens: Remarks on its history, typology and form by Nikolaos Gkioles Arkiverad 4 mars 2011 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]