Par (golf)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Golfscore

Par är ett numeriskt värde i golf för att beskriva banans och dess håls längd. Det finns tre huvudtyper av golfhål:

  • Par 3-hål - 100-230 meter
  • Par 4-hål - 230-430 meter
  • Par 5-hål - 430-550 meter

Längderna kan variera beroende på med- eller motlutande terräng.

Par är det resultat en scratchspelare (elitspelare) förväntas klara på hålet. Man förväntas då nå green på två slag mindre än par och sedan behöva två puttar per hål. På ett par 3-hål förväntas första slaget nå fram till och träffa greenen, på par 4-hål har spelaren två slag på sig att nå fram till och träffa greenen och följaktligen tre slag för att nå fram till och träffa greenen på ett par 5-hål. Man räknar alltså därutöver också med att man har två puttar på sig per hål. En vanlig fördelning för en 18-hålsbana är fyra par tre-hål, tio par fyra-hål och fyra par fem-hål. Det ger då för hela banan ett totalt par på 72.[1]

Spelare med handicap erhåller extraslag utöver banans par och dessa slag fördelas på hålen i förhållande till dess olika svårighetsgrader (index). Spelare som har ett lägre handicap än 0 får ett negativt antal extraslag och måste således slå färre slag än banans par för att spela på sitt handicap.

Hålens specifika utformning hjälper till att bestämma hålens par i de längdmässiga "gråzonerna". Uppförsbacke eller nedförsbacke spelar en stor roll huruvida man kan förvänta sig att en spelare kan nå greenen på rätt antal slag. Hindrens placering och utformning spelar också in.

Det förekommer även par 6- och par 7-hål på vissa banor och längderna på dessa ligger mellan 600 och 800 meter. I Sverige finns par 6-hål exempelvis på Norrtelje GK, Sisjö GK, Strömsunds GK och Kungälv-Kode GK.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter
  1. ^ ”Par” (på engelska). golf.about.com. http://golf.about.com/cs/golfterms/g/bldef_par.htm. Läst 29 juni 2012.