Paul Berman

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Paul Berman är en amerikansk skribent och debattör om politik och litteratur. Hans böcker, bland annat bestsellern Terror and Liberalism, har översatts till flera språk. I Terror and Liberalism gör han tolkningen att totalitära rörelser i Europa, såväl vänstertotalitära som högertotalitära, uppstod efter Första Världskriget som en reaktion på framgångar och misslyckanden med den liberala civilisationen. Berman har en M.A. i amerikansk historia från Columbia University och arbetar för The New Republic och Dissent.

Berman växte upp i en förort till New York i en familj som härstammade från östeuropeiska judar som invandrat till Förenta staterna i början av 1900-talet. Han blev politiskt engagerad i de vänsterradikala rörelserna på 1960-talet, och deltog i evenemang för medborgarrättsrörelsen och mot Vietnamkriget. Han betecknar sig som socialdemokrat.[1]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lamb, Brian (22 juni 2003). ”Terror and liberalism” (på engelska). Booknotes. Arkiverad från originalet den 7 april 2014. https://web.archive.org/web/20140407062236/http://www.booknotes.org/Watch/176665-1/Paul%20Berman.aspx. Läst 3 april 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]