Paul Sahlin

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Paul Paljett)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Paul Sahlin (konstnär).
Paul Sahlin
Paul Paljett 20190928.jpg
Paul Sahlin uppträder som Paul Paljett i Trollhättan, 2019.
FödelsenamnPaul Johansson
Pseudonym(er)Paul Paljett
Född30 mars 1955 (67 år)
Sverige Trollhättan, Västergötland, Sverige
GenrerDansband
Pop
InstrumentGitarr
Sång
År som aktiv1970-tal–
Relaterade artisterByxan Boys
Matz Bladhs
Paul Sahlins
Säwes
Webbplatswww.paulpaljett.com

Paul Sahlin, tidigare verksam under artistnamnet Paul Paljett, ursprungligen Johansson, född 30 mars 1955 i Trollhättan, är en svensk låtskrivare samt dansbands- och popsångare, numera begravningsentreprenör. Han nådde framgångar i Sverige och Västtyskland.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Under artistnamnet Paul Paljett var Sahlin en av Bert Karlssons första artister. Han började under 1970-talet en karriär som artist med bandet Byxan Boys. Sahlin kom med ett flertal populära sånger, till exempel Flyg min fjäril flyg, Jag önskar er alla en riktigt god jul, Jag vill ge dig ett äventyr och Guenerina, den sistnämnda arrangerad och producerad av Michael B Tretow, var ett av de inskickade bidragen till 1977 års melodifestival. 1977 och 1978 var Sahlin en stor och säljande artist i Sverige med runt 100 bokade uppträdanden på sommarturnéerna.

1980 deltog Sahlin i melodifestivalen med låten Tusen sekunder, skriven av Torgny Söderberg. Efter att ha lämnat artistlivet bakom sig i början av 1980-talet återkom Sahlin i Melodifestivalen 1987 där han sjöng duett med Anne Kihlström i sången Ung och evig. Han blev också sångare i dansbandet Säwes.

Sahlin for till det dåvarande Västtyskland och spelade in en singel under mitten av 1980-talet. Producenten var Rolf Soja, som låg bakom den spanska sånggruppen Baccara. Tillsammans med Sahlin bestämdes att artistnamnet skulle lanseras endast under namnet Paul. På grund av att Sahlin vid tiden låg i startgroparna med att öppna ett av Sveriges mest moderna och påkostade diskotek (Diskotek Slussen) uteblev en vidare lansering. Samarbetet mellan Sahlin och skivbolaget RCA i Västtyskland upphörde.

Sahlin är upphovsman till "Du kan alltid lita på pojkarna över 35" som blev en populär sång då den framfördes av Mats Rådberg.

1991 skrev han Ny demokratis propagandalåt "Häng med, häng med" vilken spelades in med "Bert-Ians". Han blev därefter medlem i dansbandet Matz Bladhs.

Förutom musiken har han drivit ett diskotek och ett hotell i hemstaden och arbetar nu på en begravningsbyrå i Trollhättan. Han är fortfarande aktiv inom musiken med sitt dansband Paul Sahlins.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum
Singlar

Melodier på Svensktoppen[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]