Peel Castle

Från Wikipedia
Peel Castle

Peel Castle är ett slott i staden PeelIsle of Man som finns beläget på ön St Patrick's Isle. Ön är förbunden med Peel genom en fördämning ("causeway").

Fortet, det som skulle bli slottet, byggdes runt 1000-talet av vikingar under Magnus Barfots regeringstid. Han var kung över Isle of Man på den här tiden. Fastän det fanns keltiska kloster på ön byggda av sten byggde vikingarna slottet av trä men de inkluderade en av klostrens runda torn i deras byggnadsverk. Under tidigt 1300-tal byttes virket i slottet ut mot den lokala röda sandstenen.

Sedan vikingarna försvunnit tog kyrkan över slottet, för att användas när de byggde Peels katedral. Under 1700-talet övergavs slottet för att bara användas sporadiskt. Idag är de inre byggnaderna ruiner men de yttre väggarna är till största delen intakt.

Utgrävningar mellan 1982 och 1987 avslöjade så väl en stor kyrkogård och lämningarna av Magnus Barfots träfort. En av de mest spektakulära fynden var en grav som innehöll en kvinna ”den hedniska damen” (en:The Pagan Lady). Med henne fann man också ett vikingahalsband och flertalet silvermynt daterade till år 1030.

I dag är slottet ägt av Manx National Heritage och är öppet för besökare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.