Petter Olsen

Från Wikipedia
Petter Olsen
Född7 februari 1948 (76 år)
NationalitetNorsk
Yrke/uppdragInvesterare
Känd förDriver Ramme gård

Petter Halfdan Rudolf Fredrik Olsen, född 7 februari 1948, är en norsk investerare och filantrop. Han är son till Thomas och Henriette Olsen, sonson till Fred. Olsen och 19 år yngre brodern till Fred. Olsen.

Petter Olsen, som är en av arvtagarna till skeppsrederiet Fred. Olsen & Co., är majoritetsägare och styrelseordförande i förvaltningsbolaget Firmament samt i förvaltningsbolaget Permanent, som han äger tillsammans med sina tre döttrar.

Edvard Munch-samlingen[redigera | redigera wikitext]

Petter Olsen äger sammanlagt 38 tavlor av Edvard Munch, varav 20 är oljemålningar.[1] Samlingen skapades av föräldrarna Thomas och Henriette Olsen och ärvdes testamentariskt efter mamman Henriette Olsen. Brodern Fred. Olsen öppnade rättssak i frågan, men förlorade tvistemålet i Oslo tingrett 2001, vilket utslag fastslogs i Borgarting lagmannsrett året därpå.[2][3]

Ramme gård[redigera | redigera wikitext]

Petter Olsen äger sedan 1966 Ramme gård utanför orten Hvitsten i Vestby kommun. Den har drivits som ett ekologiskt jordbruk sedan 1986 och varit platsen för regelbundna kulturevenemang som konserter och Shakespeare-festivaler. På gården ligger även Olsens privata parkanläggning, ansedd som en av norra Europas vackraste och mest artrika.

Ett nybyggt hotell och kulturcentrum öppnade under 2021. Bland annat en underjordisk konsthall för Petter Olsens privata konstsamling. Edvard Munchs bostad från 1910 ligger också på fastigheten, vilket planeras att öppna för allmänheten under 2022-23. [4] [uppföljning saknas]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Olsen Brothers i Munch-krig i Verdens Gang den 28 mars 2001
  2. ^ Lillebror Olsen tok siste stikk i Dagbladet den 6 juni 2001
  3. ^ Petter Olsen vant den bitre brødrestriden i Aftenposten den 17 september 2002]
  4. ^ Om Ramme gård på Visit Norway, läst den 26 juni 2019