Piaggio Ciao

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Piaggio Ciao

Ciao är en moped som producerades av Piaggio från 1967 till 2006. Cirka 3,5 miljoner exemplar tillverkades under den nära fyrtio år långa produktionsperioden. Ciao är italienska för “hej” och “hej då”.

Handelsbeteckningar[redigera | redigera wikitext]

Ett flertal handelsbeteckningar har använts under produktionstiden. De allra första hette endast Ciao men kom sedan att få beteckningen Ciao A för att skilja dem från efterföljande modeller. I många fall har handelsbeteckningen visats som en eller flera dekaler på stänkskärmar, ram eller sidokåpor.

Ciao kan delas upp i huvudsak två produktionsperioder. Den första från 1967 till 1979 där baklyktan är placerad på bakskärmen. Den andra perioden, från 1979 till 2006, flyttades baklyktan till bakre delen av pakethållaren. Även om första perioden slutade 1979 fortsatte mopeder av första utseendet att produceras för vissa marknader, inkluderande den svenska, till så sent som 1984. Efter 1981 var Mexiko det enda land där det såldes en variatorförsedd version av första serien.

Ciao (A) 1967-1970[redigera | redigera wikitext]

Utmärkande för A är: avsaknad av styrlås, grå handtag, sadelklädsel av halvhård plast, tankdekal ”Ciao” i kursiv stil med blå text för 17 tums hjul och röd text för 19 tums hjul, rund strålkastare i grå plast (i Sverige ersatt med en kantig version från Aprilia), grå verktygskassett, gråa sidokåpor med ”Piaggio” ingjutet i kåporna, rund bensinkran med öppet/stängt läge, långt dekompressionshandtag, sekundärtändspolen fäst i ramen under förgasaren.

Under produktionsperioden kom följande ändringar: bensinkran inkluderande ett reservläge, större tanklock och motsvarande öppning i tanken från ramnummer 154’100. Sista Ciao med rund strålkastare bär ramnummer 236’283.

Ciao Special (S) 1969-1970[redigera | redigera wikitext]

Utmärkande kännetecken: endast C7E och C7V, styrlås, rostfri profil på tanken, sadelklädsel med lätt upphöjning i bakkant, Pirellidäck med vit däcksida, kromat avgasrör, bensinkran med reservläge, V-format styre med urtag för det sexkantiga Piaggiomärket, rektangulär strålkastare med inbyggd elektrisk tuta, elfenbensfärgade sidokåpor och tanklock, svarta handtag och verktygskassett, dekal ”S” på bakstänkskärmen nedanför baklyktan, långt dekompressionshandtag, sekundärtändspolen fäst i ramen under förgasaren.

Ciao Lusso (L) 1970-1972[redigera | redigera wikitext]

Lusso är italienska för ”lyx”. Utmärkande kännetecken: endast C7E1 och C7V1 (från ramnummer 2’000’001): styrlås, rostfri profil på tanken, sadelklädsel med lätt upphöjning i bakkant, Pirellidäck med vit däcksida, rostfria fram- och bakstänkskärmar, framskärmen något förkortad i bakkant samt försedd med liten svart stänklapp samt att främre delen av skärmen har en ”L” dekal, styre i mjuka linjer (kallas för buffelhorn i Italien), svart strålkastare från SIEM med inbyggd elektrisk tuta i framkant under strålkastarglaset samt uttag för hastighetsmätare (tillval), svart plast för handtag och sidokåpor såväl som tanklock och verktygskassett, tutknapp inbyggd i gashandtaget, kort dekompressionshandtag, sekundärtändspolen fäst i ramen under förgasaren.

Ciao Rinnovato (R) 1970-1972[redigera | redigera wikitext]

Rinnovato är italienska för ”förnyad”. De främsta kännetecknen är: avsaknad av styrlås, svarta däck och avgasrör, kantig och grå strålkastare monteras högre än tidigare (men de allra första kan ha rund strålkastare från Ciao A), tutknapp inbyggd i gashandtaget, grå handtag, främre stänkskärmen något kortare i bakkant samt staget fästs nu i bottenlänkens beslag, dekal ”R” på bakstänkskärmen nedanför baklyktan, grå sidokåpor (men på förfrågan fås också från ramhummer 1’187’290 elfenbensfärgade sidokåpor och strålkastare), sekundärtändspolen fäst i ramen under förgasaren.

Under produktionsperioden kom följande ändringar: Piaggiomärket i urtaget på styret flyttas ned till styrstammen där styrlåset annars är placerat och styret förlorar urtaget för märket, dekompressionshandtaget förkortas, ändrad fastsättning av bakhjulets högra sida för att möjliggöra slangbyte utan att ta bort hjulet, nya släta fälgar, produktionen av C9N1 upphör, C7V2 startar vid ramnummer 1’154’454.

Ciao Super Confort (SC) 1971-1972[redigera | redigera wikitext]

Den här modellen omfattar C7E1 och C7V1/3 (C7V3 från ramnummer 2’072’104) och utgår från Ciao Lusso med lackerade skärmar. Det som skiljer är: avfjädrad sadelstolpe och svarta däck, mörkt silvergrå täckkåpa för sadelstolpens fjäder, dekal ”SC” på bakstänkskärmen nedanför baklyktan.

Under produktionsperioden kom följande ändring: strålkastaren ändras från CEV till SIEM från Lussoversionen.

Ciao Arcobaleno 1972-1974[redigera | redigera wikitext]

Samtliga modeller med 19 tums hjul har nu slutat produceras. Främsta kännetecken är: gråa handtag, svart verktygskassett, sidokåpor och tanklock samt strålkastare i ljusare grå än tidigare, nytt ej kursivt typsnitt på tankdekal ”ciao”, nya sidokåpor (mittlinjen går inte längre över kopplingen), en öppen bagagekrok på styrstammen ovanför bensintanken, bakhjulet har nu 36 ekrar istället för 32, sekundärtändspolen fäst i ramen under förgasaren.

Under produktionsperioden byts de grå sidokåporna mot aluminiumgrå sidokåpor, så som de kommer att se ut på Rinnovato 2.

Ciao Super Confort Arcobaleno 1972-1974[redigera | redigera wikitext]

Modellen finns endast som modellerna C7E1 och C7V1. I övrigt samma kännetecken som Arcobaleno förutom avfjädrad sadelstolpe och buffelhornsformat styre med svarta handtag.

Ciao Rinnovato 2 R2 1974-1981 och Rinnovato 2 Super Confort (R2 SC) 1974-1984)[redigera | redigera wikitext]

Den sista versionen att ha tankdekalen ”ciao” i versaler. Övriga kännetecken är: silvergrå sidokåpor och strålkastare med uttag för hastighetsmätare och oftast också med integrerad elektrisk tuta, ”ciao”-emblem i aluminium på sidokåporna, svarta handtag, U-format styre, avsaknad av stag på fram- och bakstänkskärmarna, framstänkskärmen är förkortad i bakkant och försedd med en svart stänklapp, bromshandtagens ändar blir klotformade, tändspolen placeras under höger sidokåpa och fästs med de två främre motorbeslagen, bagagekroken har nu en fjäderbelastad stängning.

Rinnovato 2 Super Confort har också avfjädrad sadelstolpe samt dekal ”SC” på bakstänkskärmen nedanför baklyktan.

När P-serien lanseras 1979 slutar Rinnovato 2 att säljas i Italien, men fortsätter finnas tillgänglig på andra marknader inkluderat den svenska till 1981. Efter det finns endast Rinnovato 2 Super Confort tillgänglig på den mexikanska marknaden fram till och med 1984.

Under produktionsperioden kom följande ändring: från 1978 byts tankdekalen ut till texten ”PIAGGIO”.

Ciao P-serien 1979-2006[redigera | redigera wikitext]

Från 1979 görs omfattande förändringar på Ciao för att ge den ett mer modernt utseende. Utmärkande kännetecken är: handtag blir åttakantiga i svart mjukplast, bromshandtag i svart plast, kantig strålkastare, fotbräda med ränder, sidokåpor i mörkgrå plast, emblem på sidokåpor i plast med silverfärgad text "ciao", pakethållaren mer rak och avslutad med baklyktan, sadeln i svart mjukplast med två längsgående ränder, svarta pedaler i plast, avgasrör med större diameter och ändarna platta, bottenlänksarmarna i framfjädringen blir längre.

Nedan listas de huvudsakliga varianterna av P-serien. Andra, senare beteckningar är i huvudsak specialvarianter av grundvarianterna, till exempel Ciao Teen, Ciao FL, PX Ecology system, Ciao Mix (med separat oljetank) och Ciao Kat med oreglerad katalysator motsvarande EU2-norm.

Ciao P[redigera | redigera wikitext]

Utmärkande kännetecken är: enväxlad med bottenlänksfjädring fram, avsaknad av styrlås.

Ciao PX[redigera | redigera wikitext]

Utmärkande kännetecken är: enväxlad, styrlås, avfjädrad sadelstolpe. I Sverige även stänkskärmar i rostfritt stål.

Ciao PV[redigera | redigera wikitext]

Utmärkande kännetecken är: variator, bottenlänksfjädring fram, avsaknad av styrlås.

Ciao PXV[redigera | redigera wikitext]

Utmärkande kännetecken är: variator, styrlås, avfjädrad sadelstolpe. I Sverige även stänkskärmar i rostfritt stål.

Typbeteckning och ramnummer[redigera | redigera wikitext]

Ciao är i Sverige en klass 2-moped med typintyg utfärdat före 2003-06-17. Det betyder att mopeden får ha en maximal hastighet på 30 km/h och en motoreffekt på högst 1 hk (0,74kW). Om effekten ökas genom trimning, eller fås att gå fortare, betraktas mopeden som lätt motorcykel och behöver därför registreringsbesiktas som sådan och föraren ha körkortsbehörighet för motsvarande fordonstyp.

Typbeteckning och ramnummer finns instansade i ramen, bakom höger sidokåpa, intill bakhjulet. Typbeteckningen följer ett fyrställigt format, till exempel C7E1.

 • Första tecknet anger vilken Piaggioprodukt som avses och är alltid ett C för Ciao. Vissa landspecifika undantag finns, till den tyska marknaden användes också bokstaven B.
 • Andra tecknet är alltid en siffra och anger storleken på hjulen. Vanligast är 7 för 17 tum men även 9 för 19 tum, samt 6 för 16 tum finns.
 • Tredje tecknet anger i huvudsak framhjulets fjädringssystem. Här finns N (Normale) för ofjädrad framgaffel, E (Elastica) för bottenlänksfjädrat framhjul, samt V (Variatore) för bottenlänksfjädrat framhjul och steglös, automatisk växellåda.
 • Fjärde tecknet är alltid en siffra och räknas upp för varje ny variant av de tre tidigare teckenkombinationerna.
 • Ett femte tecken kan ibland förekomma och är alltid ett T, t.ex. C7V3T.

På svensksålda Ciao finns före 1972 även det svenska typintygsnumret instansat intill typbeteckningen. Det lyder “VoV 1392” för Ciao och “VoV 1394” för den trehjuliga transportmopeden Ciao Porter. Från 1972 återfinns typintygsnumret som en metallskylt, metallfoliedekal eller vinyldekal placerad på vanligtvis den främre delen av bakre stänkskärmen. Typintyget ändras när Ciao P (typintyg ASB 6010) och PX (typintyg ASB 6004) introduceras.

Ramnumret är oftast placerat strax nedanför typbeteckningen eller direkt till höger om detta och då skilt från typbeteckningen med ett stjärntecken. Vid leverans fanns ofta även en enkel pappersdekal med ramnumret fäst på ramen innanför vänster eller höger sidokåpa.

Motor[redigera | redigera wikitext]

Ciao har en encylindrig, horisontal tvåtaktsmotor med slidmatning på 49,3 kcm (borrning 38,2 mm och slaglängd 43 mm) och en kompression på 1:7,6. Motorn använder 2 % oljeinblandad bensin på 95 oktan eller högre. Kylning sker genom forcerad luft från fläktblad på svänghjulet till cylinder samt fartvind för cylinderlock.

Motorn stängs av med ett handtag på styrets vänstra sida och som påverkar en dekompressionsventil på cylinderlocket. Då motorn istället har elektronisk tändning är dekompressionsventilen ibland ersatt med en knapp, placerad på höger handtag, och som jordar tändningen.

Demontera motor[redigera | redigera wikitext]

För att demontera motorn från ramen behöver följande saker tas bort: luftfilterbox, förgasare, dekompressionsventilens vajerinfästning på cylinderlocket, tändhatt, elektriska kontakter på motorblock (jord, matning till elsystem samt matning av tändspolens sekundärlindning), kopplingsklocka (eller primärvariator) på motorns utgående vevaxel samt avgassystem. De tre skruvarna som håller motorn i ramen tas sedan bort, motorn vrids nedåt i framkant ca 45 grader och vickas sedan i underkant svagt åt vänster för att slutligen vridas tillbaka i horisontalplanet samtidigt som motorn vrids så att vevaxeln pekar uppåt.

Tändsystem[redigera | redigera wikitext]

Tändsystemet består av tändstift (till exempel NGK B5HS) med elektrodavstånd 0,5 mm, tändhatt, tändkabel, kondensator, brytarspetsar med brytaravstånd 0,35-0,45 mm, kamnock (med tändningen fast inställd på 20 graders förtändning), magnetiserat svänghjul och en tändspole som är uppdelad på primärlindning, som sitter innanför svänghjulet, och sekundärlindning som vanligtvis är placerad på ramens vänstra sida längst fram under sidokåpan.

Tidiga Ciao har sekundärlindningen placerad bakom höger sidokåpa eller, som de allra första, fäst i ramen strax under förgasaren. Sällsynt är Boschsystemet där både primär- och sekundärlindning är integrerad och är då monterad innanför svänghjulet. Sena Ciao har brytarlös tändning. Enklaste sättet att se det är att höger handtag har en avstängningsknapp samt att svänghjulet saknar en gummitäckt öppning för att justera de då ersatta brytarspetsarna. Observera att även Ciao med brytarlös tändning också kan ha en dekompressionsventil.

Bränslesystem och motorsmörjning[redigera | redigera wikitext]

Bränslesystemet består av bränsletank, inbyggd i ramen, bränslekran, bränsleledning och förgasare. Förgasaren är en Dell’Orto SHA 12/7 horisontalförgasare med ett 39-munstycke, flottör, nålventil, inbyggt bränslefilter, choke och ställskruv för tomgångsvarv. På förgasaren monteras en platt luftfilerbox med inoljat metallfilter. Oljeinblandningen i bränslet förser alla delar som behöver smörjas i motorn med smörjning.

Om nålventilens gummihätta är rödbrun kan 95 oktan användas. Äldre nålventiler med svart gummihätta tål inte etanolinblandningen i 95 oktan, utan där används 98 oktan. Det går att byta från äldre nålventil till nyare. Bränsletanken rymmer 2,8 liter, varav reserv om 0,5 liter. Räckvidden är ca 200 kilometer.

Kraftöverföring[redigera | redigera wikitext]

Ciao har två huvudsakliga drivsystem där båda använder kilrem och centrifugalkoppling samt en reduktionsväxel inbyggd i baknavet. Navet smörjs med ca 1 dl växelhusolja av SAE EP90 kvalitet.

Enväxlad kraftöverföring[redigera | redigera wikitext]

Detta system har centrifugalkopplingen placerad på motorns utgående vevaxel samt fasta remskivor, en integrerad i kopplingsklockan och en remskiva med ytterdiameter om 95 mm på baknavet.

Automatisk växellåda med variator[redigera | redigera wikitext]

Det andra drivsystemet är en steglös, automatisk växellåda med primärvariator placerad på motorns utgående vevaxel och sekundärvariator på baknavets drivaxel. Sekundärvariatorn är sammanbyggd med centrifugalkopplingen.

Koppling[redigera | redigera wikitext]

Centrifugalkopplingen består av två uppsättningar av centrifugalvikter. Den inre, fastsatt på kopplingsklockan, består av två smala backar med svaga kopplingsfjädrar och används för att starta motorn.

Den andra uppsättningen yttre centrifugalvikter, som roterar med vevaxeln, består av tre backar med hårdare fjädrar och står för framdrivningen och kommer i bruk vid högre varvtal, dvs. när motorn har högre varvtal än tomgångsvarv.

Att starta motorn[redigera | redigera wikitext]

Motorn på enväxlade Ciao startas genom att startkraften går från pedalerna genom kedjan, baknavets transmission, drivremmen till kopplingsklockan där centrifugalkraften får startbackarna att slungas ut och som därmed får motorn att börja rotera.

Använda Ciao som trampcykel[redigera | redigera wikitext]

Genom en tryckknapp på baknavets vänstra sida kan transmissionen kopplas bort och därmed kan Ciao användas som en cykel och trampas fram med hjälp av kedjan placerad på ramens högra sida. En hävarm intill tryckknappen kopplar åter in transmissionen. Växling mellan dessa två lägen kräver att motorn är avstängd för att skona kugghjulen i baknavets reduktionsväxel.

Avgassystem[redigera | redigera wikitext]

Avgassystemet är i originalutförande ett helsvetsat system utan möjlighet att öppnas för rengöring. Avsotning kan dock ske genom att lägga avgassystemet i öppen eld så att sot och oljeavlagringar bränns bort för att sedan blåsas bort med tryckluft.

Ram[redigera | redigera wikitext]

Ramen är U-formad och består av pressad och svetsad plåt där bensintanken är inbyggd i främre delen av ramen. Centralstöd, kabelhållarplåt, pakethållare, bakre stänkskärm och dess stag är sedan fastskruvade på ramen. En verktygskassett sitter under bakre delen av pakethållaren och innehåller tändstiftsnyckel samt två kombinationsverktyg inlindade i ett skumgummiark på cirka 10*20 cm. En fotplatta sitter fastskruvad ovanför motorn. På en del Ciao har tanklocket en fastsatt mätsticka för att kontrollera bränslenivån.

Ett styrlås finns på de flesta Ciao. I Sverige var låset godkänt av Polistekniska Rådfrågningsbyrån (nuvarande Svenska stöldskyddsföreningen).

På ramens vänstra sida sitter drivsystemet för motorn och i de flesta fall tändspolens sekundärlindning. På höger sida sitter bränslekranen och kedjan för att starta motorn och för att kunna trampa Ciao som en cykel. I vissa fall finns här även tändspolens sekundärlindning, blinkersrelä och däckpump.

Ramens nedre del täcks av sidokåpor i ABS-plast. De sätts fast med vardera tre fjäderbelastade kåpskruvar som trycks in något och sedan roteras ett kvarts varv för att sättas fast eller lossas. På höger sida måste bränslekranen stå framåtriktad för att få bort kåpan. Mittenskruvens placering på höger sidokåpa skiljer sig mellan tidiga och senare Ciao, vilket gör att sidokåpor inte passar mellan dem.

Fjädring[redigera | redigera wikitext]

Fjädringen består av att framgaffeln har en framåtriktad bottenlänksfjädring med skruvfjädrar och att sadelns bakre del är fjädrad med en centralt placerad fjäder mellan sadel och den fyrkantiga sadelstolpen. Vissa modeller har även sadelstolpen avfjädrad och som då är rund istället för fyrkantig förutom på de allra sista Ciao där även den avfjädrade stolpen också blev fyrkantig. Tidiga varianter av Ciao kunde sakna fjädring på framhjulet.

Hjul och bromsar[redigera | redigera wikitext]

Ciaos hjuldimension är i huvudsak 2*17 tum för både fram- och bakhjul men vissa tidiga Ciao har också 19 tums hjul. Ibland fanns också 16 tum för i huvudsak de tyska och italienska marknaderna. Typbeteckningens andra tecken anger hjuldimensionen. Trycket i ett avfjädrat framdäck är 1,4 bar och 2,5 bar för bakdäcket. Fälgarna är ekrade och i kromat stål men på vissa senare Ciao finns även gjutna aluminiumfälgar. Man kan inte använda någon av systermodellernas framhjul till Ciao då fästpunkten för bromsskölden mot bottenlänken är specifik.

Ciao har trumbromsar fram och bak. Frambromsen har dubbla bromsbackar och bakbromsen, som är inbyggd i baknavet, använder en bromsback. Vissa tidiga Ciao kan istället för trumbroms ha U-fälgbroms på framhjulet.

Bromsarna aktiveras med vajer från handtag på styret, vänster handtag för bakbromsen och höger handtag för framhjulen på samma sätt som för de flesta motorcyklar. Svenska regler kräver inledningsvis att även pedalerna ska kunna agera som färdbroms. Därför har tidiga, svensksålda Ciao ett speciellt vevparti där en dragstång går till baknavets hävarm för bromsbacken. Kravet försvinner i mitten av sjuttiotalet, vilket gör att senare Ciao endast har handtagsaktiverade bromsar.

Elektriskt system[redigera | redigera wikitext]

Belysningen tar sin ström från en belysningsspole placerad innanför det magnetiserade svänghjulet och är på 6 volt växelström. Strömmen matas direkt till det elektriska systemet.

Under produktionsperioden har ett stort antal typer av strålkastare använts där några också har haft en elektrisk tuta inbyggd. Reglage för belysningen har funnits både direkt på strålkastarhuset och/eller med en strömställare på styrets vänstra eller högra sida. Strålkastaren är vanligtvis på 15 Watt för både halvljus och helljus om sådant finns. Då svensk lagstiftning kräver både hel- och halvljus får de svensksålda modellerna P/PX/PV/PXV syskonet Si:s runda strålkastare.

Baklyktan på vanligtvis 3-5 Watt är placerad på bakskärmen på tidiga Ciao för att sedan placeras baktill på pakethållaren. Vissa modeller har även bromsljus med kontakter för detta i båda bromshandtagen men också vid pedalerna om mopeden är utrustad med pedalaktiverad färdbroms. Vissa länder kräver registreringsskylt och dessa kan då ha en belysning av denna inbyggd i bakljuset.

Vissa modeller har blinkers, som drivs med antingen ett batteri placerat i en metallbehållare intill pakethållaren eller direkt med hjälp av en andra belysningsspole som på de som såldes i Sverige. Blinkersens belysningsspole placeras där kondensatorn annars är monterad innanför svänghjulet, vilket gör att kondensatorn då istället monteras på utsidan av motorblocket. Blinkerslamporna är på 12 volt även om belysningsspolen producerar 6 volt.

Vikt och dimensioner[redigera | redigera wikitext]

Beroende på tillbehör och transmissionssystem väger Ciao lite olika mycket. En enväxlad och fulltankad Ciao väger ca 38 kilo. Totallängd 157 mm, hjulbas 1000 mm, styrstångens bredd 630 mm samt totalhöjd 1015 mm (med 17 tums hjul och utan backspegel).

Eftermarknadstillbehör[redigera | redigera wikitext]

Originaltillbehör omfattar i huvudsak hastighetsmätare, backspeglar, elektrisk tuta eller ringklocka, påbyggnadspakethållare och lås till bakhjulet. Övriga tillverkare koncentrerar sig på slitdetaljer och effekthöjningar. Kända tillverkare är i huvudsak Malossi, Polini, Gianelli, Pinasco, Deganello och Simonini.

Syskon[redigera | redigera wikitext]

Ett flertal modeller med likartad teknisk lösning har tillverkats av Piaggio. De gemensamma komponenterna är i huvudsak motor och drivsystem.

 • Piaggio Ciao Porter (1971-?) en trehjulig flakmoped baserad på Ciao med flaket framtill
 • Piaggio Boxer (1969-1983)
 • Piaggio Bravo (1973-2001) med teleskopgaffel fram och dubbla bakfjädrar
 • Piaggio Si (1979-2001) med teleskopgaffel fram och centralfjädring till bakhjulet
 • Piaggio Boss (1988-1989) i huvudsak en Piaggio Si med vissa förändringar
 • Piaggio Grillo (1989-1996) med teleskopgaffel fram och centralfjädring till bakhjulet

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Ramnummerlista och årsmodeller[redigera | redigera wikitext]

Listans datakvalitet är dessvärre inte helt fastställd. Vissa uppgifter har korrigerats från källan[1].

Ciao (A) (1967-1970)
År Typbeteckning Från Till Kommentar
1967 CN, CE, CV 1.001 12.692 Typbeteckningarna delar nummerserie
1968 CN, CE, CV 12.693 145.013
1969 CN, CE, CV 145.014 226.098
1970 CN, CE, CV 226.099 236.283
Ciao Special (1969-1970)
År Typbeteckning Från Till Kommentar
1969 C7E, C7V 800.001 841.911 Typbeteckningarna delar nummerserie
1970 CN, CE, CV 841.912 842.252
Ciao Lusso (1970-1972)
År Typbeteckning Från Till Kommentar
1970 C7E, C7V 2.000.001 2.033.641 Typbeteckningarna delar nummerserie
1971 C7E, C7V 2.033.642 2.035.855
1972 C7E, C7V 2.035.856 2.037.126
Ciao Rinnovato (1970-1972)
År Typbeteckning Från Till Kommentar
1970 C7E, C7V 1.000.001 1.077.490 Typbeteckningarna delar nummerserie
1971 C7E, C7V 1.077.491 1.193.581
1972 C7E, C7V 1.193.582 1.246.520
Gammal numrering upphör och ny startar
C7N1T 1.250.001 1.252.482
C7E1T 1.250.001 1.289.475
C7V2T 1.250.001 1.246.520 ej Schweiz och Frankrike
C7V1T 1.800.001 - endast Schweiz och Frankrike
C9E1T 1.250.001 1.250.151
C9V1T 1.250.001 1.250.326
M7N1T 1.500.001 1.500.352 endast Tyskland (Mofa)
M7E1T 1.800.001 1.805.701 endast Tyskland (Mofa)
Ciao Arcobaleno (1972-1974)
År Typbeteckning Från Till Kommentar
1972 C7N1T 3.500.001
C7E1T 1.850.001 1.860.053
C7V2T 5.500.001 5.501.166 ej Schweiz, Frankrike och Tyskland
C7V1T 5.000.001 endast Schweiz *), Frankrike och Tyskland
M7N1T 3.000.001 endast Tyskland (Mofa)
M7E1T 4.000.001 endast Tyskland (Mofa)
1973 C7N1T 3.505.081
C7E1T 1.860.054 1.926.483
C7V2T 5.501.167 5.505.947 ej Schweiz, Frankrike och Tyskland
C7V1T 5.000.675 endast Schweiz *), Frankrike och Tyskland
M7N1T 3.000.600 endast Tyskland (Mofa)
M7E1T 4.010.050 endast Tyskland (Mofa)
1974 C7N1T 3.505.082 3.507.691
C7E1T 1.926.484 1.999.999
C7V2T 5.505.948 5.512.763 ej Schweiz, Frankrike och Tyskland
C7V1T 5.000.676 - endast Schweiz *), Frankrike och Tyskland
M7N1T 3.000.601 3.000.952 endast Tyskland (Mofa)
M7E1T 4.010.051 4.018.434 endast Tyskland (Mofa)
Tecknet ”→” betyder att numreringen är gemensam med efterföljande år för samma typbeteckning
Tom ruta betyder att nummerserien påbörjas föregående år för samma typbeckning
*) För Schweiz stämplas motorn med ”E1K” som för Bravo
Ciao Rinnovato 2 (1974-1981)
År Typbeteckning Från Till Kommentar
1974 C7N1T 3.507.801 3.507.801
C7E1T 1.517.801 1.524.763
C7V2T 5.513.201 5.513.940 ej Schweiz, Frankrike och Tyskland
M7N1T 3.000.953 3.000.977 endast Tyskland (Mofa)
M7E1T 4.018.435 4.020.506 endast Tyskland (Mofa)
1975 C7N1T 3.507.802 3.511.875
C7E1T 1.524.764 1.591.680
C7V2T 5.513.941 5.522.313 endast Italien
M7E1T 4.020.507 4.027.984 endast Tyskland (Mofa)
1976 C7N1T 3.511.876 3.513.107
C7E1T 1.591.681 1.626.915
C7V2T 5.522.314 5.528.226 endast Italien
M7E1T 4.027.985 4.028.435 endast Tyskland (Mofa)
M7N2T 1.101 1.101 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
M7E2T 1.101 6.841 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFN1T 1.101 3.351 endast Frankrike, motorkod F1M
CFE1T 1.101 22.851 endast Frankrike, motorkod F1M
CFC1T 1.101 3.891 endast Frankrike, motorkod L1M
1977 C7N1T 3.513.108 3.516.363
C7E1T 1.626.916 1.674.862
C7V2T 5.528.227 5.537.113 endast Italien
M7E2T 6.842 10.466 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFN1T 3.352 5.352 endast Frankrike och Franska Guyana, motorkod F1M
CFE1T 22.852 36.553 endast Frankrike och Franska Guyana, motorkod F1M
CFC1T 3.892 3.892 endast Frankrike, motorkod L1M
1978 C7N1T 3.516.364 3.521.929
C7E1T 1.674.863 1.717.453
C7V2T 5.528.227 5.547.749 endast Italien
M7E2T 10.467 13.093 endast Tyskland (Mofa) 2,25*16 hjul
CFN1T 5.353 5.652 endast Frankrike och Franska Guyana, motorkod F1M
CFE1T 36.553 36.553 endast Frankrike och Franska Guyana, motorkod F1M
1979 C7N1T 3.521.930 3.522.841
C7E1T 1.717.454 1.745.063
C7V2T 5.547.750 5.554.773 endast Italien
M7E2T 13.094 14.792 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFN1T 5.653 6.651 endast Frankrike och Franska Guyana, motorkod F1M
CFE1T 36.554 40.111 endast Frankrike och Franska Guyana, motorkod F1M
1980 C7N1T 3.522.842 3.522.942
C7E1T 1.745.064 1.757.842
M7E2T 14.793 16.140 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFN1T 6.652 9.053 endast Frankrike och Franska Guyana, motorkod F1M
CFE1T 40.112 42.054 endast Frankrike och Franska Guyana, motorkod F1M
1981 C7N1T 3.522.943 3.523.341 Endast marknader utanför Italien
Ciao Super Confort (1971-1972)
År Typbeteckning Från Till Kommentar
1971 C7E, C7V 2050001 2081965
1972 C7E, C7V 2081966 2096414
Gammal numrering upphör och ny startar
C7E1T 2100001 2113370
C7V3T 2100001 21006107 ej Schweiz och Tyskland
C7V1T 2800001 2800007 endast Schweiz och Tyskland
Ciao Super Confort Arcobaleno (1972-1974)
År Typbeteckning Från Till Kommentar
1972 C7E1T 2.150.001 2.154.061
C7V3T 2.500.001 2.500.973 ej Schweiz och Tyskland
C7V1T 2.800.007 2.800.007 endast Schweiz och Tyskland
M7E1T 6.000.001 6.000.199 endast Tyskland (Mofa)
1973 C7E1T 2.154.062 2.174.799
C7V3T 2.500.974 2.509.074 ej Schweiz och Tyskland
C7V1T 2.800.007 2.800.007 endast Schweiz och Tyskland
M7E1T 6.000.200 6.005.749 endast Tyskland (Mofa)
1974 C7E1T 2.174.800 2.207.512
C7V3T 2.509.075 2.521.618 ej Schweiz och Tyskland
C7V1T 2.800.007 2.800.603 endast Schweiz och Tyskland
M7E1T 6.005.750 6.011.253 endast Tyskland (Mofa)
Ciao Super Confort Rinnovato 2 (1974-1984)
År Typbeteckning Från Till Kommentar
1974 C7E1T 2.208.301 2.210.072
C7V3T 2.522.001 2.522.834 ej Schweiz, Frankrike och Tyskland
C7V1T 2.800.604 2.801.300 endast Schweiz, Frankrike och Tyskland
M7E1T 6.011.254 6.011.353 endast Tyskland (Mofa)
1975 C7E1T 2.210.073 2.241.753
C7V3T 2.522.835 2.534.457 ej Schweiz, Frankrike och Tyskland
C7V1T 2.801.301 2.801.910 endast Schweiz, Frankrike och Tyskland
M7E1T 6.011.354 6.018.512 endast Tyskland (Mofa)
1976 C7E1T 2.241.754 2.285.916
C7V3T 2.534.458 2.544.119 ej Tyskland
M7E1T 6.018.513 6.019.417 endast Tyskland (Mofa)
C6V1T 1.101 1.475 endast Tyskland 2,25 * 16 hjul
M7E2T 1.000.101 1.005.056 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
1977 C7E1T 2.285.917 2.351.323
C7V3T 2.544.120 2.562.479 ej Tyskland
C6V1T 1.476 2.001 endast Tyskland 2,25 * 16 hjul
M7E2T 1.005.857 1.012.023 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFE1T 1.001 4.500 endast Franska Guyana
204.001 206.201 endast Frankrike
1978 C7E1T 2.351.324 2.435.566
C7V3T 2.562.480 2.583.484 ej Tyskland
C6V1T 2.002 2.300 endast Tyskland 2,25 * 16 hjul
M7E2T 1.012.024 1.016.910 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFE1T 206.202 219.859 endast Frankrike och Franska Guyana
1979 C7E1T 2.435.567 2.509.842 ej Italien
C7V3T 2.583.485 2.603.220 ej Italien och Tyskland
C6V1T 2.301 2.677 endast Tyskland 2,25 * 16 hjul
M7E2T 1.016.911 1.024.595 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFE1T 219.860 242.727 endast Frankrike och Franska Guyana
1980 C7E1T 2.509.843 2.514.472 ej Italien
C7V3T 2.603.221 2.611.558 ej Italien och Tyskland
C6V1T 2.678 2.928 endast Tyskland 2,25 * 16 hjul
M7E2T 1.024.396 1.029.915 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFE1T 242.728 251.227 endast Frankrike och Franska Guyana
1981 C7E1T 2.514.473 2.514.923 ej Italien
C7V3T 2.611.559 2.623.630 ej Italien och Tyskland
C6V1T 2.929 2.938 endast Tyskland 2,25 * 16 hjul
M7E2T 1.029.916 - endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFE1T 251.228 253.678 endast Frankrike och Franska Guyana
1982 C7V3T 2.623.631 2.634.832 endast Mexiko 2,25 * 16 hjul
1983 C7V3T 2.634.833 2.635.384 endast Mexiko 2,25 * 16 hjul
1984 C7V3T 2.635.385 - endast Mexiko 2,25 * 16 hjul
Ciao P och PV (1979-1987)
År Typbeteckning Från Till Kommentar
1979 C7E2T 1.101 4.243
C7V4T 1.101 2.626
C6E1T 1.101 2.937 2,25 * 16 hjul
1980 C7E2T 4.244 39.471
C7V4T 2.627 16.606
C6E1T 2.938 3.300 2,25 * 16 hjul
M7E3T 1.101 1.204 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
1981 C7E2T 39.472 70.445
C7V4T 16.607 28.915
C6E1T 3.301 4.700 2,25 * 16 hjul
M7E3T 1.205 1.728 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFE2T 1.101 1.451 endast Frankrike
1982 C7E2T 70.446 85.021
C7V4T 28.916 32.950
M7E3T 1.729 2.128 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFE2T 1.452 3.524 endast Frankrike
1983 C7E2T 85.022 101.647
C7V4T 32.951 40.536
M7E3T 2.129 3.138 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFE2T 3.525 4.552 endast Frankrike
1984 C7E2T 101.648 117.772
C7V4T 40.537 45.437
M7E3T 3.139 3.768 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFE2T 4.552 4.552 endast Frankrike
1985 C7E2T 117.773 131.711
C7V4T 45.438 50.113
M7E3T 3.769 4.228 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFE2T 4.553 5.962 Endast Frankrike
C6E1T 6.001 10.958 specialversion ”America” *)
1986 C7E2T 131.712 140.731
C7V4T 50.114 50.435
M7E3T 4.229 4.503 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFE2T 5.963 7.292 Endast Frankrike
1987 C7E2T 140.732 -
C7V4T 50.436 -
M7E3T 4.504 - endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFE2T 7.293 - Endast Frankrike
*) utrustad med silverfärgad sadel samt silverfärgade sidokåpor från Rinnovato 2 försedd med en vinyldekal ”America”
Ciao P och PV Ecology System (1986-1987)
År Typbeteckning Från Till Kommentar
1986 C7E3T 1.001 4.741
C7V5T 1.001 4.135
1987 C7E3T 4.742 -
C7V5T 4.136 -
Ciao PX och PXV (1979-1987)
År Typbeteckning Från Till Kommentar
1979 C7E2T 1.101 16.525
C7V4T 1.101 4.226
1980 C7E2T 16.526 131.585
C7V4T 4.227 27.131
M7E3T 1.000.101 1.000.250 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
C6V2T 1.101 1.124 endast Tyskland (Moped) 2,25 * 16 hjul
CFE2T 1.101 1.124 endast Frankrike
1981 C7E2T 131.586 223.139
C7V4T 27.132 48.810
M7E3T 1.000.251 1.003.251 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
C6V2T 1.125 1.251 endast Tyskland (Moped) 2,25 * 16 hjul
CFE2T 1.000.101 1.005.616 endast Frankrike
1982 C7E2T 223.140 286.266
C7V4T 48.811 64.822
M7E3T 1.003.252 1.007.752 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
C6V2T 1.252 1.350 endast Tyskland (Moped) 2,25 * 16 hjul
CFE2T 1.005.617 1.024.440 endast Frankrike
1983 C7E2T 286.267 361.095
C7V4T 64.823 82.143
M7E3T 1.007.753 1.014.020 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
C6V2T 1.351 1.476 endast Tyskland (Moped) 2,25 * 16 hjul
CFE2T 1.024.441 1.039.240 endast Frankrike
1984 C7E2T 361.096 415.572
C7V4T 82.144 93.722
M7E3T 1.014.021 1.021.238 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
C6V2T 1.477 1.576 endast Tyskland (Moped) 2,25 * 16 hjul
CFE2T 1.039.241 1.049.320 endast Frankrike
1985 C7E2T 415.573 476.873
C7V4T 93.723 105.152
M7E3T 1.021.239 1.026.273 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
C6V2T 1.577 1.679 endast Tyskland (Moped) 2,25 * 16 hjul
CFE2T 1.049.321 1.057.130 endast Frankrike
1986 C7E2T 476.874 491.438
C7V4T 105.153 106.627
M7E3T 1.026.274 1.031.943 endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFE2T 1.057.131 1.070.046 endast Frankrike
1987 C7E2T 491.439 -
C7V4T 1.006.628 -
M7E3T 1.031.944 - endast Tyskland (Mofa) 2,25 * 16 hjul
CFE2T 1.070.047 - endast Frankrike
Ciao PX och PXV Ecology System (1986-1987)
1986 1.000.001 1.029.751
1.000.001 1.007.050
1.029.752 -
1.007.051 -
År Typbeteckning Från Till Kommentar
2008 caio

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]