Plaka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Området Plaka sett från Akropolis
Typisk gata i Plaka

Området Plaka (gr. Πλάκα) är Atens historiska hjärta.[1] Här finns bara några få byggnader som är äldre än den osmanska perioden, men det är det äldsta området i staden som ännu är bebott. Det ligger i anslutning till bland annat Akropolis[2].

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

En trolig förklaring till områdets namn är att det kommer från ett ord som användes av de albanska soldater i osmanernas tjänst som slog sig ner här på 1500-talet; pliaka (gammal) var deras ord för att beskriva kvarteren.

Användning och historik[redigera | redigera wikitext]

Tavernor och småbutiker kantar Plakas gator, och många gatuförsäljare kommer dit om sommaren.

De historiska kulturlagren i området ledde till under 1960-talet till en utflyttning av många boende och en omvandling av området till ett nöjesdistrikt. Det arkeologiska intresset och reglerna mot renoveringar av bostadshuset ledde till sjunkande bostadspriser, vilket påskyndande utvecklingen. Fram till början av 1970-talet hade Plakas invånarantal ökat från 14 000 till 4 500; år 1973 fanns bland annat 193 nöjesetablissemang och 26 hotell i detta drygt 40 hektar stora stadsdel.[1]

Från slutet av 1970-talet inleddes dock åtgärder för att underlätta det fasta boendet i området.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Howe, Marvine (26 december 1982). ”ATHENS RESTORING A HISTORICAL AREA” (på engelska). nytimes.com. http://www.nytimes.com/1982/12/26/world/athens-restoring-a-historical-area.html. Läst 8 maj 2017. 
  2. ^ ”Athens University History Museum” (på engelska). athensmuseums.net. http://www.athensmuseums.net/museum.php?id=23&lang=en. Läst 8 maj 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]