Plantagon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Plantagon International AB är ett svensk-amerikanskt innovationsföretag som arbetar med utveckling av tekniker och system för växthusodling i storstadsmiljöer, bland annat vertikala växthus.[1][2] Företaget står bakom ett projekt med ett vertikalt växthus som är planerat att byggas i Linköping.[3][4] Delegationen för Hållbara städer har även gett ekonomiskt stöd för att genomföra en förstudie för en möjlig etablering av ett vertikalt växthus i Botkyrka.[5] Internationellt har Plantagon i ett samarbete med Tongji University i Shanghai där man har etablerat ett Tongji-Plantagon Research Center vilket öppnades i april 2013.[6]

Plantagons huvudkontor ligger i Stockholm, och företagets vd är sedan februari 2016 Owe Pettersson.

Plantagons första innovation består i att ha utvecklat ett energisnålt transportsystem vilket förflyttar odlingslådorna från golv till tak i långsam takt, för att på så sätt maximera den naturliga solbelysningen, men också möjliggöra automatisk sådd och skörd från specifika platser i växthuset. [7] Plantagon har idag ett stort antal internationella patent inom i huvudsak fyra produktfamiljer:

 1. Transportsystem, växthussystem med transportsystem och metoder för att förflytta behållare genom ett transportsystem.
 2. Byggnad för att odla grödor i odlingsbehållare, och transportsystem för att förflytta dessa behållare.
 3. Metod och arrangemang för att odla växter
 4. Odlingskrukor och metod relaterad till krukorna

Affärsidén grundar sig på en vision om att kunna föda jordens ökande befolkning genom att producera mat i de miljöer där de flertalet av jordens invånare befinner sig, i storstaden.[8] Dessa växthus ska minska nyttjandet av resurser som vatten, energi och bekämpningsmedel.[8] Genom att odla på höjden, i ett vertikalt växthus, maximerar man såväl odlingsytan - ju fler våningar desto mer yta - och det slutna odlingssystemet skapar ett effektivt och resurssnålt odlingsklimat. Att grödorna ödlas och skördas i städerna nära konsumenterna, minskar även behovet av transporter och de utsläpp som är förknippade med dessa. Plantagon styrs till hälften av en ideell förening och till den andra hälften av ett vinstinriktat företag.[9] Företaget är organiserat enligt en organisatorisk hybridmodell, The Companization, som utvecklats av Plantagons tidigare vd, Hans Hassle. Sedan 2016 är Hans Hassle generalsekreterare i Plantagon International Association som är föreningsdelen av Plantagon Companization.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 21 september 2013. https://web.archive.org/web/20130921060031/http://www.sweco.se/sv/Sweden/Tjanster/Arkitektur-och-planering/Visualisering/Plantagon/. Läst 25 maj 2013. 
 2. ^ http://www.plantagon.com/
 3. ^ Forskning och Framsteg. Hämtad 2013-05-25.
 4. ^ [1]. Hämtad 2013-05-25
 5. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 7 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160807184843/http://www.hallbarastader.gov.se/Bazment/hallbarastader/sv/plantagon-vertical-farming-botkyrka.aspx. Läst 25 maj 2013. 
 6. ^ http://www.newswire.ca/en/story/1139511/in-a-historic-swedish-chinese-collaboration-the-tongji-plantagon-research-center-opens-to-tackle-global-food-crisis
 7. ^ http://miljonytta.se/livsmedel/vertikalt-vaxthus-jordbruk-mitt-i-staden/
 8. ^ [a b] http://www.groth.se/cases/global-ip-strategi-for-plantagon/#.UaEp4RWa234
 9. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 21 september 2013. https://web.archive.org/web/20130921060121/http://b-e-r-g.se/case/plantagon/. Läst 25 maj 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]