Plantarfasciit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Plantarfasciit
Latin: fasciitis plantaris
Förekomst av smärtområden på fotsulan
Klassifikation och externa resurser
ICD-10M72.2
ICD-9728.71
DiseasesDB10114
Medlineplus007021
eMedicineortoped/142  pmr/107

Plantarfasciit (PF) är en smärtsam inflammatorisk process i fotvalvsplattan (plantarfascia), bindväven längs fotsulan. Den orsakas ofta av överansträngning hos plantarfascian eller fotens valvsena. Det är ett relativt vanligt tillstånd och kan vara svårt att behandla, om det inte sköts ordentligt. Besvären sammanblandas ofta med hälsporre, som kan vara ett symptom, men även förekomma hos friska personer.[1]

Orsaker[redigera | redigera wikitext]

Besvären vid plantarfasciit anses komma ifrån överbelastning i plantarfascia-senan eller dess infästning mot hälbenet och eventuell "sporre". Besvär är vanligast i medelåldern och hos människor som rör sig mycket, såsom idrottsmän och dansare. Plantarfasciit blir resultatet av lång tids felaktig belastning av de stora senytorna under fotsulan. Detta ger upphov till smärtan i hälen och fotvalvet. Besvären kan uppkomma av långa gångsträckor eller mycket stående på hårt underlag.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Besvär från plantarfasciit kan lindras genom att använda mjuka och fotriktiga skor med en stödjande sula för fotvalvet. Bra avlastning fås med en individuellt avgjuten ortos. Stretching och träning av fotens muskler genom att försöka rulla in ett tygstycke under foten med tårna kan rekommenderas.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]