Plautia Urgulanilla

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Plautia Urgulanilla
Plautia Urgulanilla.jpg
MedborgarskapRomerska riket
MakeClaudius
(g. 9–24)
BarnClaudius Drusus (f. 12)
Claudia Julia (f. 24)
FöräldrarMarcus Plautius Silvanus
Lartia
Redigera Wikidata

Plautia Urgulanilla var Claudius första hustru och av etruskisk börd. Hon var dotter till Marcus Plautus Silvanus som var general och konsul år 2 f.Kr. Namnet Urgulanilla fick hon från sin mormor, Urgulania, som var nära vän med kejsarinnan Livia. De gifte sig någon gång under år 9 e.Kr. när Claudius var 18 år gammal. Enligt Suetonius skildes de år 24 på grund av otrohet från Plautias sida och misstankar om att hon var inblandad i mordet på sin svägerska Apronia.

Hon fick en son med Claudius, Claudius Drusus, som trolovades med Sejanus dotter och som dog som ung. Hon födde också en dotter, Claudia, som föddes några månader efter skilsmässan från Claudius. Det var allmänt känt att Claudia egentligen var dotter till en frigiven slav vid namn Boter. Claudius erkände inte flickan och lade henne på tröskeln till Plautias hus. Detta till trots gjorde Claudius en av hennes bröder till patricier sedan han blivit kejsare. En adopterad brorson till henne blev konsul år 45.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Plautia Urgulanilla, 9 juli 2012.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

  • "Caesarernas liv" av Suetonius
  • "Nero: The end of a Dynasty" av Miriam Tamara Griffin
  • "Claudius liv" av Suetonius