Poncho

Från Wikipedia
För seriefiguren, se Pooch Café.
Chilensk man med poncho. Handmålat träsnitt från 1843.

Poncho (uttal: /'pɔntʃo/) är enkelt klädesplagg. Det liknar oftast en fyrkantig filt eller täcke med hål i centrum, som huvudet träs genom.[1] Det har likheter med cape och ingår i de sydamerikanska indianernas traditionella dräkt.

Ponchon fungerar både som ytterplagg under dagen och som filt på natten. Vanligen är den handvävd i lamaull, oftast randig och i starka, klara färger.[2] Ponchon blev europeiskt modeplagg1960-talet och har som sådan också kommit att tillverkas i andra material än de traditionella.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Ordet poncho kommer från amerikansk spanska och är i sin tur hämtat ur ett inhemskt latinamerikanskt språk.[1] Poncholiknande klädesplagg har dock funnits på de flesta kontinenter, som ett grundläggande enkelt klädesplagg. De tidigaste varianterna tros ha kommit ur det gamla bruket att klä sig i djurskinn som skurit hål i och sedan trätt över huvudet. Spridningen i historisk tid började sannolikt efter att man började med fåravel.[1]

Kinesisk cyklist med regnponcho.

Regnponcho[redigera | redigera wikitext]

Det enkla ponchoformatet har också kommit till användning för regnkläder. En regnponcho är gjord i ett vattentätt material och är ofta försedd med huva.[2] Regnponchor används ofta av cyklister, då dess format ger stor rörelsefrihet under materialet.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] "poncho". NE.se. Läst 19 oktober 2014.
  2. ^ [a b] "poncho (clothing)". Britannica.com. Läst 19 oktober 2014. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]