Portal:Jämtland/Tidigare utvalda jämtar

Från Wikipedia

Personer[redigera | redigera wikitext]

Personer som listas här nedan har varit utvald jämte på Jämtlandsportalens huvudsida.

2008[redigera | redigera wikitext]

Mars-Juni[redigera | redigera wikitext]

Aksel Lindström, född 1904 i Rossbol i Lockne socken, död 1962 vid Stocketitt på Frösön, var en svensk författare.

Lidnström utvandrade som ung till USA, men kom tillbaka efter ett antal år, då han bland annat levt trapperliv i Alaska, och hans första romaner har teman från Alaska. Aksel Lindström har kallats "Jämtlands nationalskald", och skrev på 1950-talet en trilogi med handlingen förlagd till Frösön under vikingatiden. Böckerna Den leende guden, Österhus brinner och Husfröjornas nycklar bildar en slags krönika över vikingatiden i ett sorts 1950-talsperspektiv; båda tidsperioderna var brytningstider. Av hans senare böcker kan särskilt nämnas Vidundret, som handlar om Storsjöodjuret, samt Rövaren, med Arnljot Gelline som huvudperson.

Läs mer

Juni[redigera | redigera wikitext]

Sven O. Persson, född den 14 april 1900 i Östersund, död 1990, var en jämtsk direktör, styrelseordförande i Jämtlands folkbank och grundare av Bilbolaget, Byggelit, Östersundstravet och Persson Invest.

Persson var under sin tid den mest framstående entreprenören i Östersund och utsågs överlägset efter en omröstning i Östersunds-Posten av dess läsare vid millennieskiftet till "århundradets jämte". Till minne av Sven O. Persson har bland annat instiftats ett näringslivspris, Sven O Perssons Hederspris för föredömlig företagargärning, som delas ut av Sven O Perssons Minnesfond varje år på Guldgalan i Östersund.

Läs mer