Premieobligation

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Premieobligation är en typ av statsobligation som ges ut av Riksgälden, där räntan samlas i en pott och lottas ut bland obligationsinnehavarna[1]. Priset för en obligation varierar, men vanligtvis ligger de på 5 000 kr styck[2]. Normalt ger ett innehav av ett visst antal, vanligen 10 obligationer i nummerföljd s.k. garantivinst. Med garantivist menas att man då dels får en garanterad ränta, samt så deltar man i utlottningen av resten av räntan[1].

Premieobligationerna ges i Sverige ut av Riksgälden och säljs både direkt av dem samt via deras återförsäljare, bland annat affärsbankerna. En andrahandsmarknad finns på Stockholmsbörsens räntemarknad. Premieobligationer hanteras på VP-konto, precis som andra marknadsnoterade obligationer[2].

I december 2016 beslutade Riksgälden att tillfälligt stoppa utgivningen av premieobligationer på grund av att det låga ränteläget gjort obligationen olönsam att ge ut. Riksgälden kommer att ge ut premieobligationer i framtiden när myndigheten bedömer att detta blir lönsamt[3].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Vinster, riksgalden.se, Läst 2017-07-04.
  2. ^ [a b] Vanliga frågor, riksgalden.se, Läst 2017-07-04.
  3. ^ Riksgälden gör uppehåll i utgivningen av premieobligationer, riksgalden.se, Läst 2017-07-04.

Extern länk[redigera | redigera wikitext]