Prins Souphanouvong

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Prins Souphanouvong
Lao: ສຸພານຸວົງ


Ämbetsperiod
2 december 1975–15 augusti 1991
Företrädare Förste innehavaren
Efterträdare Phoumi Vongvichit

Född 13 juli 1909
Frankrike Luang Prabang, Franska Indokina
Död 9 januari 1995 (85 år)
Laos Vientiane, Laos
Politiskt parti Laotiska revolutionära folkpartiet

Prins Souphanouvong (Lao: ສຸພານຸວົງ), född 13 juli 1909 i Luang Prabang, död 9 januari 1995[1] i Vientiane. Var ledare för Laotiska revolutionära folkpartiet och president i Laos mellan 1975 och 1991.

Han var son till prins Bounkhong, den siste vicekungen av Luang Prabang, men hade, till skillnad från sina mest kända bröder prins Souvanna Phouma och prins Boun Oum av Champasak, en mor som inte var adlig. De senare två stod under inbördeskriget i Laos som ledare för den neutrala respektive den kungavänliga sidan i konflikten. Prins Souphanouvong fick sin utbildning i Frankrike och Vietnam, där de socialistiska strömningarna var starka, han påverkades starkt av detta och blev snart en hängiven kommunist. Han var först medlem i Vietminh innan han 1951 grundade den kommunistiska motståndsrörelsen Pathet Lao i sitt hemland.

Prins Souphanouvongs öppna engagemang i den kommunistiska rörelsen gav honom smeknamnet Den röde prinsen och blev en mycket viktig symbol för vänsterrörelsen i landet. Han ledde Pathet Lao både som politisk och militär ledare och ingick i flera koalitionsregeringar i landet från 1953 fram till att kommunisterna tog makten i Laos 1975. 1972 bytte Pathet Lao namn till Laotiska revolutionära folkpartiet med Souphanouvong som partiordförande och efter maktövertagandet 1975 utsågs han till landets president. Även om hans politiska roll var till största delen symbolisk men han innehade viss politisk makt, men kom successivt att förlora den under åren som följde. 1986 hade han förlorat all den reella politiska makten, men fick sitta kvar som president fram till 1991 då han tvingades dra sig tillbaka från offentligheten. Under resten av sitt liv levde han ett tillbakadraget liv i huvudstaden Vientiane.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Independent - Obituaries: Prince Souphanouvong