Prins Souphanouvong

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Prins Souphanouvong, född 13 juli 1909, död 9 januari 1995,[1] var ledare för Laotiska Folkets Revolutionära Parti och president i Laos mellan 1975 och 1991.

Han var son till prins Bounkhong, den siste vicekungen av Luang Prabang, men hade, till skillnad från sina mest kända bröder prins Souvanna Phouma och prins Boun Oum av Champasak, en mor som inte var adlig. De senare två stod under inbördeskriget i Laos som ledare för den neutrala sidan och den kungavänliga sidan. Prins Souphanouvong fick sin utbildning i Frankrike och Vietnam, där de socialistiska strömningarna var starka, och han rycktes med i den kommunistiska rörelsen.

Prins Souphanouvong fick smeknamnet Den röde prinsen och blev en viktig symbol för Laotiska Folkets Revolutionära Parti och satt som symbolisk president från 1975, han innehade dock viss politisk makt, men kom att förlora den successivt under åren som följde. 1986 hade han förlorat all den reella politiska makten, men fick behålla sin titel fram till 1991 då han även blev av med den. Under resten av sitt liv levde han ett tillbakadraget liv.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Independent - Obituaries: Prince Souphanouvong