President

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Presidenten” leder hit. För filmen av Carl Th. Dreyer, se Presidenten (film). För romanen av Miguel Ángel Asturias, se Presidenten (roman).

President, titel, som etymologiskt har ungefär samma betydelse som ordet ordförande. En president är någon som presiderar, som sitter som ledare (från latin prae- 'före', 'framför' och sedere 'att sitta'; jämför preses). Från början avsåg termen någon som ledde en ceremoni eller ett möte, som en ordförande, men numera avses ofta någon med exekutiv makt.

Ordet president – både i betydelsen ordförande, statschef och talman i ett parlament – används flitigt i många europeiska språk. Talmannen för ett parlament leder ett presidium.

Olika betydelser[redigera | redigera wikitext]

Statschef[redigera | redigera wikitext]

President är ofta titeln på statschefen i en republik.[1] En president väljs oftast för en viss period, till exempel fyra år; se presidentval. Det finns även en monarki där statschefen har denna titel, nämligen Förenade arabemiraten.

Regeringschef[redigera | redigera wikitext]

Titlar som ministerpresident och konseljpresident används i vissa länder för regeringschefen.

Domstolar och ämbetsverk[redigera | redigera wikitext]

President tituleras även chefen för vissa svenska domstolar, närmare bestämt hovrätter och kammarrätter.[1] Vill man undvika missförstånd, kan man använda beteckningarna hovrättspresident och kammarrättspresident. Förr användes titeln även för cheferna för statliga myndigheter av typen kollegium.

Organisationer[redigera | redigera wikitext]

Även ordförande i vissa – ofta internationella[1]organisationer kallas presidenter, till exempel i Rotary och Hells Angels.

Företag[redigera | redigera wikitext]

I engelsktalande länder används titeln president ofta om den person som är verkställande direktör eller koncernchef.[ifrågasatt uppgift]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”president”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/ordbok/svensk/president. Läst 20 januari 2018.