Prypjat (stad)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Pripjat (stad))
Hoppa till: navigering, sök
Prypjat
Pripjat
Övergiven stad
Prypjat 2007.
Prypjat 2007.
Land Ukraina Ukraina
Oblast Kiev
Koordinater 51°24′20″N 30°3′25″Ö / 51.40556°N 30.05694°Ö / 51.40556; 30.05694
Folkmängd 0
Grundad 4 februari 1970
GeoNames 696269
Prypjats läge i Ukraina.
Red pog.svg
Prypjats läge i Ukraina.

Prypjat (ukrainska: При́п'ять; ryska: При́пять, Pripjat) är en så kallad spökstad i norra Ukraina, nära gränsen till Vitryssland. Den övergavs 1986 efter Tjernobylkatastrofen, och hade innan den övergavs omkring 50 000 invånare. Prypjat existerar fortfarande som en administrativ enhet inom Kiev oblast.[1]

Före olyckan[redigera | redigera wikitext]

Vy över Prypjat med Tjernobyl-kraftverket i bakgrunden.

Prypjat byggdes i samband med kärnkraftverket 1970, och var före olyckan en öppen stad, och närheten till kärnkraftverket sågs inte som något problem, då kärnkraftverk av sovjeterna sågs som säkrare än andra typer av kraftverk. Kärnkraftverk presenterades som ett tecken på vad det sovjetiska ingenjörskapet kunde uppnå, och kärnkraften användes för fredliga ändamål. Talesättet "den fredliga atomen" (ryska: мирный атом, mirnyj atom) var populär under den tiden. Ursprungligen skulle kraftverket byggas bara 25 kilometer från Kiev, men Ukrainas vetenskapsakademi uttryckte oro över att den skulle placeras så nära staden, så Prypjat och kraftverket byggdes omkring 100 kilometer därifrån istället.

Efter olyckan[redigera | redigera wikitext]

Fram till 2000-talets första decennium var staden praktiskt sett ett museum som dokumenterade sovjeterans slut. Bostäder, badplatser, sjukhus och alla andra byggnader övergavs, tillsammans med allt som fanns inuti, inklusive mat, leksaker, kläder, skivor och fotografier med mera. De boende fick bara ta med sig dokument, böcker och kläder som inte kontaminerats.

Det finns uppgifter om att husen plundrades totalt i början av 2000-talet, och att inget av värde lämnades kvar, även saker som toalettstolar stals, men faktum är att så sent som 2010 fanns plundrare som stal bl.a. värmeelement inne i husen och enligt uppgift från de statliga guiderna sker denna återkommande plundring med hjälp av de poliser/gränsbevakare som är satta att stoppa plundring. Eftersom husen inte underhålls läcker taken och på våren är rummen vattendränkta. Det växer sannolikt mögel i samtliga byggnader och det är inte ovanligt att hitta träd som växer på taken och även inuti husen. Även när radioaktiviteten minskat kraftigt så kommer husen vara helt obeboeliga. Förfallet av byggnader har nu tagit fart och en av skolbyggnaderna har börjat rasa. Detta förfall har gjort att guiderna som tidigare har tagit in turisterna i olika byggnader nu har förbjudits att göra det. Guiderna har blivit förvarnade om att det inom en snar framtid inte längre kommer att vara tillåtet att gå omkring i staden på grund av rasrisk. Hela staden kommer förmodligen att ligga i ruiner inom några decennier.

Det kommer att ta 300 år innan den farligaste radioaktiva isotopen halverats så mycket att den inte längre anses påverka människan. Även om det inte bor människor i området har djur börjat röra sig där och trivs tack vare att där inte finns några människor. Guiderna hävdar att det finns både varg och vildsvin i staden. Det finns ännu ingen statistik som visar om djurens reproduktionsvanor eller livslängd har ändrats.

I början av 1986, kort efter katastrofen, började staden Slavutytj byggas för ett ersätta Prypjat. I Slavutytj bor de arbetare som dagligen tågpendlar till kärnkraftverksområdet för olika arbeten. Denna tågresa går med transit genom Vitryssland.

Säkerhet[redigera | redigera wikitext]

Området omkring staden avgränsas med poliskontroller men är relativt enkelt att skaffa tillstånd för att ta sig in i området tillsammans med en turistguide, som är med för att se till att inget stjäls eller vandaliseras. På grund av strålningen kan det vara farligt att vistas i staden under en längre tid och därför bör man utrusta sig med en geigermätare. Alla dörrar i alla byggnader är öppna för att minska strålningen, och tidigare gick de flesta byggnader att besöka tillsammans med en guide. Det är dock numera inte tillåtet att gå in i alla byggnader. Guiderna jobbar i 15-dagarsperioder och en del bor då i staden Tjernobyl (som ligger ca: 15 km från kärnkrafterket och Prypjat) och är sedan lediga 15 dagar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ДЕРЖАВНА СЛУЖБА СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ; ЧИСЕЛЬНІСТЬ НАЯВНОГО НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ, на 1 січня 2012 року (pdf-fil) Folkmängd i Ukraina, 1 januari 2012. Läst 26 november 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]