HBO

Från Wikipedia
Home Box Office, Inc.
Home Box Office, Inc.
Lanserad8 november 1972 (51 år)
ÄgareWarnerMedia
Bildupplösning480i (SDTV)
1080i (HDTV)
SloganIt's HBO.
LandUSA USA
HuvudkontorNew York
SysterkanalerCinemax
Webbplatshttp://www.hbo.com/

HBO, eller Home Box Office, Inc., är ett amerikanskt kommersiellt tv-bolag ägt av Warner Bros. Discovery. Det är på kabel-tv och via internet verksamt med ett flertal premiumkanaler på hemmamarknaden men även internationellt.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Verksamheten startades under 1970-talet i USA men har senare vuxit till att omfatta Nordamerika, Latinamerika, Asien och stora delar av Europa. Fokus ligger på nya långfilmer samt ett antal egenproducerade originalserier som ofta får stor uppmärksamhet i USA och internationellt. HBO kan jämföras med vad C More eller Viasat är i Sverige med skillnaden att dessa inte har någon egen dramaproduktion. Verksamheten finansieras genom abonnemangsintäkter, cirka 11 dollar per månad, och kanalerna är reklamfria. Huvudkonkurrenten är Showtime som också sänder flera betal-tv-kanaler i amerikanska kabelnät.

HBO har gjort försök att ta sig in på den skandinaviska marknaden när de var en av de sista budgivningarna på den nordiska versionen av Canal Plus som skulle säljas. HBO lade ner budgivningen mot TV4-Gruppen under juni 2008. Det amerikanska tv-bolaget drog sig ur när TV4 erbjöd 320 miljoner euro för Canal Plus vilket HBO inte tyckte att verksamheten var värd. I stället har HBO valt att lansera en egen tv-kanal och on Demand-tjänst i de nordiska länderna.

Den 15 augusti 2012 meddelade HBO att man startar ett nytt skandinaviskt bolag HBO Nordic i samarbete med Parsifal International, ägt av Peter Ekelund.[1] HBO Nordic gör HBO:s egenproducerade serier tillgängliga, både på on Demand-tjänsten och i tv-kanalen, dagarna efter att de visats i USA. I Sverige besitter även C More visningsrättigheter för HBO:s egenproducerade originalserier och SVT äger motsvarande reprisrättigheter, enligt nuvarande avtal, vilket dock kan komma att förändras.

Produktioner[redigera | redigera wikitext]

Dokumentärfilmer[redigera | redigera wikitext]

HBO har producerat en lång rad minst sagt chockerande dokumentärer. Det är inte svårt att se sambandet mellan kanalens dokumentärer och framgångarna med kanalens tv-serier. Tv-serierna lyfter på ett närgånget sätt fram en mörk bild av verkligheten, ofta via en stor portion svart humor. Referenser till våld, droger, sex och prostitution kan lätt kopplas till innehållet i Black Tar Heroin: The Dark End of the Street eller High on Crack Street: Lost Lives in Lowell.

Välkända serier[redigera | redigera wikitext]

I Sverige är HBO mest känt för att ha producerat välkända och kritikerrosade tv-serier. Varumärket är etablerat på den skandinaviska marknaden trots att företaget egentligen inte haft någon verksamhet i dessa länder.

Originalserier från HBO[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Time Warner: HBO. "HBO® Announces new nordic service, HBO Nordic" Arkiverad 7 november 2012 hämtat från the Wayback Machine.. (På Engelska). Timewarner.com. 15 augusti 2012. Läst 24 augusti 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]