Psycho Circus (sång)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

"Psycho Circus" är en låt av det amerikanska rockbandet Kiss från deras album Psycho Circus, 1998. Låten är skriven av Paul Stanley och Cuties Cuomo. Låten släpptes som singel i november 1998 och tog sig till en 1# på Billboard Hot Mainstream Rock Tracks.

Enligt Paul Stanley var Psycho Circus en svår låt att skriva för han visste att den skulle bli öppningslåten på plattan. Han och Cuomo skrev den hemma hos Cuomo. Paul kom på huvud riffet medan Cuomo skrev melodin till refrängen. En demo till låten spelades in tillsammans med Paul, Cuomo, Bob Ezrin och Bruce Kulick. Producenten på plattan Bruce Fairbairn har berättat om låten "Jag kommer ihåg att jag gick ut till Pauls bil och lyssnade på demon till låten. Vi hade ingen öppningslåt till skivan. Paul sade då 'Lyssna på detta, detta är rätt låt !'. Han satte på låten och båda vi två bara satt och tittade på varandra och skrattade, för vi visste att det här var precis vad vi letat efter. " Själva låtnamnet var det managern Doc McGhee som kommit på under slutet av 1997.

Kiss spelade in en video till låten som regisserades av James Hurlburt. MTV spelade dock knappt låten någon gång. Däremot spelades låten mycket på radio. Låten nådde stora framgångar som singel. Låten var den första Kiss-singeln någonsin som tog sig till en 1# på Billboard Hot Mainstream Rock Tracks. Låten blev en top 10 hit i många andra länder så som Kanada och Norge. Singeln var uppbackad av In Your Face, sjungen av Ace Frehley. Psycho Circus var nominerad till en Grammy 1999 för Bästa Hårdrocks Framträdande. Låten förlorade dock mot Jimmy Page och Robert Plants Most High. Det är mycket troligt att Paul Stanley spelar lead gitarr på låten och Bruce Kulick elbas, precis som på demon.

Psycho Circus spelades live mellan 1998 och 2001. På Psycho Circus Tour öppnade låten spelningarna. Låten spelades på Kiss spelning i Melbourne, 2003 och finns med på Kiss Symphony: Alive IV. Låten spelades under ett par spelningar 2004 Har även varit öppnings låten på Monster World Tour (2013.