Pulmonell arteriell hypertension

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pulmonary arterial hypertension
Klassifikation och externa resurser
ICD-10I27.0, I27.2
ICD-9416.0
DiseasesDB10998
Medlineplus000112
eMedicineradio/583  med/1962
MeSHsvensk engelsk

Pulmonell arteriell hypertension (PAH) är en allvarlig sjukdom som innebär att lungornas blodkärl blir för trånga. Följden blir att blodtrycket i lungorna blir onormalt högt, eftersom samma volym blod försöker pressa sig fram genom allt trängre kärl. Hjärtat måste då arbeta allt hårdare och tar skada på sikt. Sjukdomen kan inte botas, men det finns behandling som kan bromsa utvecklingen, förbättra livskvaliteten och förlänga livet.

Vilka drabbas?[redigera | redigera wikitext]

Högt blodtryck i lungorna, PAH, är relativt sällsynt. I Sverige beräknas mellan 500 och 1000 personer leva med sjukdomen, men ingen vet säkert hur många de är. Fler kvinnor än män drabbas. De som insjuknar är ofta mellan 20 och 40 år.

Typiska kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Sjukdomen är så pass okänd att ibland varken patienten eller läkaren känner till den. Symtomen kan påminna om vanligare lungsjukdomar, som astma och KOL. Därför kan det dröja innan patienten får rätt diagnos och behandling.

Den som kommer till läkare och får sjukdomen konstaterad tidigt har dock möjlighet att få behandling innan lungans blodkärl blir alltför stela och trånga.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]