Rådhusesplanaden, Umeå

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Rådhusesplanaden
Rådhusesplanaden, Umeå.jpg
Rådhusesplanaden, med rådhuset i bakgrunden (2015).
Anlagd1889
Namngiven1889
Tidigare namnStationsgatan
Läge
PlatsSverige Umeå (Sverige)
SträckningNord-sydlig riktning från Järnvägstorget till Rådhustorget.
Längd450 m
Betydelse
AnvändningStadsgata, gågata.
ByggnaderBågenhusen, rådhuset, Thornbergska huset (rivet).
HandelUtopia, småbutiker, restauranger m.m.

Rådhusesplanaden är en esplanad i Umeå som sträcker sig från Rådhustorget i söder till Järnvägstorget i norr. Den södra halvan av gatan är bilfri, varför den med sin lummighet och fontän (vid Skolgatan) snarast är att betrakta som park.

Gatan, som ursprungligen kallades Stationsgatan [1], anlades som stadens paradgata – med rådhuset och järnvägsstationen i var sin ände – efter stadsbranden 1888.

Längs gatan fanns tidigare Posthuset, Landstingets huvudkontor, Västerbottens-Kurirens centralredaktion, en bensinmack och flera livsmedelsaffärer, banker, hotell, kaféer och restauranger. Numera domineras utbudet av de tre senare kategorierna samt en brokig samling småbutiker som garn-, väsk- och klädaffärer, sybehör och second hand, hudvårds- och frisersalonger, blomsteraffärer och fastighetsmäklare.

Gatan är en av de många gator i centrala Umeå som kantas av björkar.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tafvelin Heldner, Magdalena (1999). Hem för den nya familjen: livet på Gustav Garvares gata i Umeå på 1950-talet och idag. Acta Bothniensia occidentalis, 0347-8114 ; 21. Umeå: Västerbottens läns hembygdsföre. sid. 12. Libris 8383577. ISBN 91-971050-6-6