Rachida Dati

Från Wikipedia
Rachida Dati

Rachida Dati (arabiska: رشيدة داتي), född 27 november 1965 i Saint-Rémy, är en fransk politiker från det konservativa partiet Union pour un Mouvement Populaire. Hon var talesperson för Nicolas Sarkozy under hans presidentvalskampanj 2007 och utnämndes samma år till fransk justitieminister. Hon avgick från denna post 2009 i samband med att hon valdes in i Europaparlamentet och utnämndes till ledamot av Utskottet för ekonomi och valutafrågor.

Rachida Dati är borgmästare för 7:e arrondissementet i Paris sedan 29 mars 2008 och ledamot i Europaparlamentet sedan 14 juli 2009.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

2 januari 2009 födde hon dottern Zohra, vars far hon inte officiellt avslöjat. I samband med graviditeten ådrog hon sig kritik, men började jobba fem dagar efter födseln. Fadern har av domstol fastställts som Dominique Desseigne, en fransk affärsman. Hon har kallats Rachida Barbie, av sina politiska motståndare.

Politiskt[redigera | redigera wikitext]

Rachida Dati har arbetat för en lag som skulle fastställa minimistraff för återfallsförbrytare. Förr var den franska riksrevisorn inte oberoende, i förhållande till ministären, vilket hon ändrade. Tillsammans med olika ombudsmän kan de numer också ta egna initiativ, men kan inte intervenera i tvister inför domstol. Domsagor har traditionellt i Frankrike varit extremt stora, efter hennes mandatperiod har effekten av detta ändrats, så att en domstol har flera förhandlingslokaler. Minderåriga kommer ställas inför specialdomstolar, som även om de är ostraffbara kan utdöma skadestånd till drabbade.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Pascal Clément
Frankrikes justitieminister
2007-2009
Efterträdare:
Michèle Alliot-Marie