Ragn-Sells

Från Wikipedia
Ragn-Sells AB
HuvudkontorSollentuna Sverige
NyckelpersonerErik Sellberg, Styrelseordförande
BranschMiljö- & återvinning
Antal anställda1685 (2012)
Historik
Grundat1966
GrundareRagnar Sellberg
Ekonomi
Omsättning2,8 miljarder SEK (2012)
Struktur
ÄgareErik Sellberg
Övrigt
Slogan"En del av kretsloppet"
WebbplatsRagnsells.se

Ragn-Sells är en privatägd företagskoncern i miljö- och återvinningsbranschen[1]. Erik Sellberg är styrelseordförande och Lars Lindén är koncernchef. Ragn-Sells är verksamma i fyra länder[2].

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ragn-Sells historia kan följas tillbaka till år 1881 då Amandus Zakarias Leonard Sellberg startade "Sellbergs häståkeri" på Odengatan 45 i Stockholm. Förleden "Ragn" i firmanamnet härrör från Ragnar Sellberg (1902-1995), son till Zakarias Leonard Sellberg, som 1928 startade sophämtning hos villaägare i Sollentuna. Verksamheten pågick parallellt med åkeriet i Stockholm. Han bodde då på Väderholmens gård som fortfarande är Ragn-Sells huvudkontor. År 1933 blev Ragnar Sellberg VD i företaget "Sellbergs" som främst var verksam i åkeribranschen medan avfallshanteringen var då en mindre del trots att man var störst i Sverige på renhållning.[3]

År 1966 bildades företaget "AB Norrtrim" som enbart sysslade med renhållning. 1968 bytte "AZ Sellbergs Åkeri AB" och "AB Norrtrim" namn till "Ragn-Sells AB" med Ragnar Sellberg som VD. En befattning som han innehade till 1973 då han blev styrelseordförande.

Källor[redigera | redigera wikitext]