Ragvald Odenskarl

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ragvald Odenskarl, eller Ragnvald Odiakarl, död 1484 i Stockholm, var en svensk som dömdes till döden efter att ha stulit från kyrkor och bekänt sig till asatron. Hans fall är anmärkningsvärt. Det var ytterst sällsynt för en person vid denna tid att öppet bekänna sig till en annan religion än kristendomen, och hans vittnesmål tycks tyda på att den förkristna asatron fortfarande levde i Sverige så sent som år 1484.

Ragvald ställdes den 27 oktober 1484 inför rätta i Stockholm anklagad för att ha stulit från kyrkor i södra Uppland. Att stjäla från en kyrka var under denna tid inte ett vanligt stöldbrott utan uppfattades som vanhelgelse och ett religiöst brott. Kyrkostölder hade begåtts i Skepptuna kyrka (två gånger) och i Markims kyrka, Orkesta kyrka och Vallentuna kyrka. Han erkände att han begått stölderna tillsammans med Johan Land, som också greps på hans angivelse. Ragnvald angav också att han i sju år hade tjänat den förkristne guden Oden och alltså inte var kristen utan anhängare av asatron. Han kallades därför "Odenskarl". Ragvald Odenskarl bedöms ha blivit avrättad genom bränning på bål. Hans medbrottsling Johan Land bad, efter att ha misslyckats samla ihop en tolvmannanämnd, om tillstånd att få bli bödel i stället för att avrättas, vilket bifölls.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Christer Öhman (1994). Helgon, bönder och krigare. Berättelser ur den svenska historien.. Värnamo: Fälths. ISBN 91-518-2667-4 
  • Henrik Schück (1940). Stockholm vid 1400-talets slut. Stockholm. ISBN 99-0277315-X 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]