Rakning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Våtrakning med rakkniv.

Rakning är borttagning av hela den del av hårstråna som ligger ovanför huden. Rakning kan utföras som torrakning eller våtrakning.

Det är en vanlig tro bland folk att hår växer ut i större mängder och dessutom tjockare om man rakar bort det. Det stämmer dock inte; det kan däremot se ut så när håret växer ut till stubb.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Rakning är känt åtminstone sedan antikens Egypten.[2] Olika kroppsdelar har rakats genom tiderna – framför allt är det mannens skägg som rakats av. I Europa blev det vanligt efter att Alexander den store beordrat sina soldater att raka och klippa sig för att undvika ohyra, cirka 330 år f.Kr.[2] Rakningen blev en symbol för den civiliserade mannen, i kontrast till de skäggiga barbarerna.[2]

På 1800-talet uppfanns rakhyveln, som sedan vidareutvecklades av King Camp Gillette i början på 1900-talet.[2] 1928 fick amerikanen Jacob Schick patent på den första elektriska rakapparaten.[2]

Under 1900-talet har dammodet föreskrivit allt mer bar hud, vilket fått många kvinnor att ta bort diverse kroppshår, en trend som på senare tid även börjat inkludera män.

Våtrakning[redigera | redigera wikitext]

Våtrakning är den mest klassiska formen av rakning, som innebär att ett vasst rakblad används för att avlägsna hår. Vid våtrakning används antingen rakhyvel eller rakkniv, varav den förstnämnda numera är vanligast.

Våtrakning används ofta av män för att avlägsna ansiktshår. Huden mjukas upp med varmt vatten och eventuellt rakolja. Därefter appliceras raklödder eller rakgel, varpå rakning kan påbörjas. Vanligen börjar man på de områden där skäggväxten är som tunnast, det vill säga på kinderna samt halsens sidor. Rakning sker medhårs. Efter avslutad rakning, tvättar man bort resterna av raklöddret och baddar det rakade partiet med ljummet vatten. Man kan också smörja ansiktet och halsen med en kylande after shave-lotion. Har man råkat skära sig kan alunstift användas för att minska blodflödet.

När kvinnor våtrakar sig brukar det oftast ske i duschen med tvål eller raklödder som hjälpmedel. Kvinnor rakar sig vanligtvis i armhålorna och på benen. Även pubesområdet rakas ibland helt eller delvis. Även här sker våtrakningen medhårs för att eliminera eventuella skärskador. Det finns såväl rakhyvlar som rakapparater som är särskilt anpassade för de ställen som kvinnor brukar raka sig på.

Torrakning[redigera | redigera wikitext]

Philips

Torrakning är en modern variant av rakning, som innebär att man i stället för hyvel använder en rakapparat, som rycker upp och skär av det rakade håret, ofta skäggstubb hos män.

Numera finns även en variant av torrakning, våt elrakning, då apparaten utsöndrar en rakgel under rakningen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Raka med hyvel? (Huden.nu)
  2. ^ [a b c d e] När började männen raka sig?”. Världens Historia (4): sid. 12. 2009. http://varldenshistoria.se/dagligt-liv/kultur/nar-borjade-mannen-raka-sig. Läst 7 maj 2012.