Rambygge

Från Wikipedia
Toyota Tundra från 2007 är ett exempel på rambygge

Rambygge kallas det när chassit och karossen är separat byggda på ett fordon.


Fördelar[redigera | redigera wikitext]

Hållfasthet[redigera | redigera wikitext]

Rambyggda chassin klarar påfrestningar bättre än självbärande karosser. Så länge inte ramen är rostig eller skev kan karossen vara i princip hur rostig som helst till skillnad från en självbärande kaross där, som namnet antyder, karossen bär upp vikten i fordonet och kan knäckas på mitten om dess bärande delar är för rostiga.

Flexibilitet[redigera | redigera wikitext]

Eftersom karossen på ett rambygge inte har någon bärande funktion, kan den modifieras i stor utsträckning. Tunga lastbilar levereras ofta i form av ett chassi, där en karossbyggare levererar ett flak eller annan överbyggnad. Hot Rods byggs också på separat ram.

Nackdelar[redigera | redigera wikitext]

Rambyggda bilar blir i regel tyngre än bilar med självbärande kaross. Det kan även vara svårt att åstadkomma bra deformationszoner på ett rambygge.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Lastbilar, bussar och SUV:ar brukar vara rambyggda för att klara högre påfrestningar som antingen orsakas av hög vikt eller hård körning i terräng. De flesta moderna personbilar har däremot självbärande kaross där chassi, kaross och bärande balkar är sammanbyggda som en enhet i vilken alla komponenter som motor, växellåda och dylikt monteras. Sportvagnar med plastkaross eller andra lättviktsmaterial, till exempel Chevrolet Corvette, brukar däremot ofta vara rambyggda.