Rambygge

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Toyota Tundra från 2007 är ett exempel på rambygge

Rambygge kallas det när chassit och karossen är separat byggda på ett fordon.


Fördelar[redigera | redigera wikitext]

Hållfasthet[redigera | redigera wikitext]

Rambyggda chassin klarar påfrestningar bättre än självbärande karosser. Så länge inte ramen är rostig eller skev kan karossen vara i princip hur rostig som helst till skillnad från en självbärande kaross där, som namnet antyder, karossen bär upp vikten i fordonet och kan knäckas på mitten om dess bärande delar är för rostiga.

Flexibilitet[redigera | redigera wikitext]

Eftersom karossen på ett rambygge inte har någon bärande funktion, kan den modifieras i stor utsträckning. Tunga lastbilar levereras ofta i form av ett chassi, där en karossbyggare levererar ett flak eller annan överbyggnad. Hot Rods byggs också på separat ram.

Nackdelar[redigera | redigera wikitext]

Rambyggda bilar blir i regel tyngre än bilar med självbärande kaross. Det kan även vara svårt att åstadkomma bra deformationszoner på ett rambygge.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Lastbilar, bussar och SUV:ar brukar ha rambyggt chassi för att klara högre påfrestningar som antingen orsakas av hög vikt eller hård körning i terräng. De flesta moderna personbilar har däremot självbärande kaross där chassi, kaross och bärande balkar är sammanbyggda som en enhet i vilken alla komponenter som motor, växellåda och dylikt monteras. De enda vanliga personbilarna som är rambyggda idag är Ford Crown Victoria och dess släktingar Mercury Grand Marquis och Lincoln Town Car. Sportvagnar med plastkaross, till exempel Chevrolet Corvette, är däremot ofta rambyggda.