Rasmus Cruce Naeyé

Från Wikipedia
Rasmus Cruce Naeyé
Född16 maj 1983[1] (40 år)
Växjö domkyrkoförsamling[1], Sverige
Medborgare iSverige[1]
SysselsättningPolitiker, ämbetsman
Redigera Wikidata

Rasmus Cruce Naeyé, född 16 maj 1983 i Växjö domkyrkoförsamling, Kronobergs län,[2] är en svensk socialdemokratisk politisk tjänsteman och konsult inom public affairs. Han var statssekreterareArbetsmarknadsdepartementet 2019-2022 och hans ansvarsområden omfattade bl.a. arbetsrätt, a-kassa, arbetsmiljöfrågor, jämställdhet och EU-förhandlingar.

Cruce Naeyé har en bakgrund som jurist med en jur. kand. och en fil. kand. i rättssociologi från Lunds universitet. Han har också varit Fulbrightstipendiat och läst en masterutbildning LL.M. på Harvard Law School.[3] Under tiden på Harvard studerade han även ledarskap vid Harvard Kennedy School. Cruce Naeyé har arbetat som biträdande jurist på advokatbyrån Mannheimer Swartling i Stockholm och Bryssel. Därefter arbetade han med strategi och utveckling för socialdemokraterna i Stockholmsregionen[4] innan han 2014 rekryterades som politiskt sakkunnig av dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. I januari 2019 fick han rollen som stabschef hos Johansson och i maj 2019 utsåg regeringen honom till statssekreterare.

Rasmus Cruce Naeyé har av tidskriften Fokus (2019) pekats ut som en av 27 personer i Sverige som kommer att prägla politiken under 2020-talet.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]