Hoppa till innehållet

Rederiet (säsong 4)

Från Wikipedia
Rederiet (Säsong 4)
SerieRederiet
LandSverige
Antal avsnitt12
Sändning
OriginalkanalSVT1
Originalvisning13 januari 1994 (1994-01-13) 7 april 1994 (1994-04-07)
Utgivning
DVD-premiärdecember 2014 (Region 2)
Säsongens kronologi
← Föregående
3
Nästa →
5

Rederiet (säsong 4) sändes mellan den 13 januari och 7 april 1994, med 15 avsnitt. Inget avsnitt sändes den 17 februari på grund av OS i Lillehammer

Sammanfattning av säsongen[redigera | redigera wikitext]

Rolf omkom i den ödesdigra bilolyckan. Reidar är djupt förkrossad över sin sons död, liksom Yvonne, som lägger skulden på sig själv. Även Sofie är ledsen och saknar Rolf väldigt. I Rolfs testamente framgår att Yvonne inte får ärva någonting. Däremot går en del av Rolfs arv, på 200 000 kr, till Sofie.

Transbaltic har nu tagit över Freja, och drivs ensamt av Henrik med Yvonnes hjälp, tills Renate - som av besvikelse över att Elisabeth är kvar, och att Tony fått jobb på Dahléns kontor - kommer till Transbaltic för att ta över efter Rolf. Yvonne i sin tur utses till tillförordnad intendent på Freja.

Joker och Irina har varit på bröllopsresa, och Irina drömmer nu om att skaffa barn. Joker tycker att situationen blir för jobbig, då han inte kan få egna barn. Pirjo, Frejas f.d. hyttstäderska, kommer ombord och uppträder med sitt musikband. Hon erbjuder Joker att följa med henne som bandets manager. Han beslutar sig för att tacka ja och skriver ett avskedsbrev till en förkrossad Irina. Joker lämnar båten.

En ny sekreterare anställs på Dahléns, Mona Kjellgren. Tony och Mona inleder ett förhållande till Elisabets stora förtret eftersom hon också har ett gott öga till Tony.

En ny maskinchef kommer ombord, Viggo Strieber. Nya är också Uno Kronkvists f.d. fru Siv Svensson, och deras gemensamma barn Peggy Svensson och Paula Svensson, som överraskande dyker upp för att jobba ombord. Även en ny säkerhetsvakt vid namn Emilio Bolivar har anställts.

Kåkå känner igen Viggo sedan tidigare, som knarkförsäljare i Kristiania, och gör sig genast ovän med honom. Hon blir dock inte trodd av någon, allra minst av Raspen. Gustav däremot börjar så småningom tro på henne. En sen kväll nere i maskin smyger sig en påtänd Viggo på Kåkå och våldtar henne. Hon skriker förgäves efter Gustav, som dock inte hör henne. Viggo polisanmäls efter våldtäkten på Kåkå, men lyckas slingra sig under polisförhöret. Kåkå får stöd av samtliga ombord, och mest av Irina. När Viggo får höra att Irina tänker hjälpa Kåkå att skicka iväg en anonym våldtäktsanmälan ger han sig på även henne.

Jussi kommer tillbaka efter en tid i land. Han vill starta upp nya affärer med Uno, bland annat att byta ut bilskyltar (bilsmuggling). Jussi får en invit av Sofie att bli ett par igen, men Jussi är inte intresserad. Däremot är han intresserad av att försöka på nytt med Sara. Detta går i lås till Raspens glädje. Men när både Sara och Raspen får veta vad Jussi håller på med på bildäck knakar det i fogarna och förhållandet spricker. Sara väljer att sluta som kapten ombord på Freja, sviken och less. Hon går till kontoret för att lämna sin avskedsansökan. Hon passar samtidigt på att smutskasta Jussi genom att avslöja hans förehavanden ombord för Elisabeth. Elisabeth å sin sida avskedas av Reidar efter alla skumraskaffärer och allt missnöje som växt fram mot henne. Som hämnd på Dahléns ger hon Jussi kaptenstjänsten, innan hon går.

Göteborgsredaren Pehr Silver gör entré och försöker genom Elisabeth köpa upp det alltmer rämnande Transbaltic. Detta genom att som styrelsemedlem i Sydbanken, där Transbaltic har sina lån, säga upp företagets samtliga lån. När Renate och Henrik inte kan betala igen lånen till bankerna, kommer han igen och erbjuder sig att köpa upp företaget, men till ett lägre pris än vad han gav dem senast. När Reidar får veta vad som håller på att hända köper han upp Transbaltic genom att lösa alla Transbaltics lån i Sydbanken.

Gustavs och Irmas känslor för varandra växer. Det enda som står i vägen för dem är skilsmässan med Gerd, Gustavs hustru. Gustav har svårt för att gå från ord till handling om att vilja skilja sig, men bestämmer sig till slut för att berätta för Gerd vad han känner.

Det är jul och de flesta ur personalen bestämmer sig för att fira jul ombord. Gerd dyker upp till Gustavs och Irmas besvikelse. Även Joker dyker hastigt upp och vill försonas med Irina.

Rebecca kommer tillbaka till Sverige. Med sig har hon sin nyfödde son Ragnar. Trots Reidars förmaningar besöker hon Ola i fängelset. Under Dahléns julfirande lyckas Ola smita under permissionen. Han slår ner Henrik och tar på sig Henriks tomtedräkt. Han tar med sig Rebecca ut, och de båda åker iväg och lämnar kvar Ragnar i villan.

Avsnittsguide[redigera | redigera wikitext]

Nr i
serien
Nr i
säsongen
TitelRegissörManusOriginalvisning
461"Spårlöst försvunnen"Karin FalckBror Yngve Anderson13 januari 1994
472"Familjefadern"Karin FalckAnna Fredriksson20 januari 1994
483"Jokers beslut"Karin FalckMario Nilsson27 januari 1994
494"Nyanställd"Christjan WegnerLiselott Svensson3 februari 1994
505"Lockande erbjudanden"Christjan WegnerHans Rosenfeldt10 februari 1994
516"Larmet går"Christjan WegnerTomas Blom24 februari 1994
527"Frasande siden"Anders LennbergCarolina Falck3 mars 1994
538"I hetaste laget"Anders LennbergEva Brise10 mars 1994
549"Förföljd av otur"Anders LennbergÅsa Furuhagen17 mars 1994
5510"Snedsteg med följder"Rolf SohlmanAnna Fredriksson24 mars 1994
5611"Mystiska villovägar"Rolf SohlmanJonas Frykberg31 mars 1994
5712"Stilla natt"Rolf SohlmanBror Yngve Anderson7 april 1994

Hemvideoutgivningar[redigera | redigera wikitext]

Under våren 2014 meddelade Sveriges Television att rättigheterna att ge ut Rederiet på DVD hade löst sig. I september samma år släpptes en första DVD-box innehållandes avsnitten från den första säsongen. Därefter släpptes en ny box i oktober, november och december – vilka innehöll avsnitten i säsong 2-4. Varje DVD-box innehåller nyinspelade intervjuer med flera av skådespelarna från de olika säsongerna, däribland med Johannes Brost, Pia Green och Göran Gillinger.[1][2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]