Araucanía (region)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Región de la Araucanía)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
IX Región de la Araucanía
Flag of La Araucanía Region.svg
Mapa loc Araucanía.svg
Region
Huvudstad Temuco
Provinser Malleco

Cautín

Area

  - Totalt

Rankad 9:e

31 842,3 km²

Folkmängd

  - Folkräkningen 2002
  - Täthet

Rankad 6:e

869 535
27,2/km²

ISO 3166-2 CL-AR

Región de la Araucanía är en av Chiles totalt 16 administrativa regioner och är i sin tur uppdelad i två provinser: Malleco i norr och Cautín i syd. Araucanía innehar nummer nio i regionsräkningen och benämns ofta som La novena region (Den nionde regionen). Temuco är den regionala huvudstaden men här finns även andra viktiga städer, såsom Angol och Villarrica.


Araucanía inneslöts inte i det chilenska styret förrän på 1880-talet när de sista Mapuche-rörelserna nedgjordes, både militärt och politiskt. Det var först då som chilenska och europeiska immigranter slog sig ner i området.


Under perioden 1900-1930 steg befolkningen i Araucanía markant, likaså gjorde ekonomin trots att resten av landet befann sig i en lågkonjunktur.

Provinser och kommuner[redigera | redigera wikitext]

Regionen består av 2 provinser:


Regionen består av totalt 38 kommuner. Bland dessa finns:

Historia[redigera | redigera wikitext]

I dessa områden har mapuchefolket bott i flera år; först fick de kämpa mot kolonisatörerna (spanjorer) och sedan mot Chiles regering.

Den 30 augusti 2008 inleddes de värsta skyfallen i området på 30 år; flera personer skadades, några omkom, och bostäder, vägar och odlingsbar mark förstördes [1].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]