Reichsbürger-rörelsen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Manifestation av Reichsbürger-medlemmar utanför riksdagshuset i Berlin.

Reichsbürger-rörelsen (även kallad Rikstyska rörelsen[1]) är en tysk politisk högerextremistisk[källa behövs] rörelse som består av flera olika grupper, delvis av sekt- eller konspirationsteoretisk inriktning. Grupperna förenas av uppfattningen att Tyska riket fortfarande existerar, men inte i form av Förbundsrepubliken Tyskland. Det är vanligt att hänvisa till Tyska riket med 1937 års gränser, men vissa grupper använder sig av 1914 års gränser, och vissa grupper menar sig vara de sanna företrädarna för denna ännu existerande statsbildning.

Medlemmarna i olika grupper kallar sig bland annat Reichsbürger ("riksmedborgare") eller Reichsregierung ("riksregering"). Ibland kallas de rikstyskar[1]. Grupperna uppstod på 1980-talet och har fått mer uppmärksamhet sedan år 2010. Ideologiskt är de motståndare till demokrati[källa behövs] och i fleraMall:Förydliga fall förintelseförnekelse[källa behövs]. Vissa grupper företräds av en ställföreträdande riksregering, Kommissarische Reichsregierung (KRR).

Antalet medlemmar i Reichsbürger-rörelsen uppskattas av tyska inrikesministeriet till flera hundra.

2017 uppskattades rörelsen bestå av uppemot 15.000 personer varav ett tusental betraktades som militanta och med tillgång till vapen.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Daniela Marquardt. "Polismördare döms till livstids fängelse i Tyskland", Sveriges Radio, 23 oktober 2017.