Resia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Resia (olika betydelser).
Resia Resebyrå i Nyköping

Resia är en svensk resebyråkedja, numera med säte i Göteborg och butiker i ett 50-tal städer runt om i Sverige samt en resebutik på Internet. Resia ingår i moderbolaget Resia Travel Group AB, tillsammans med bolagen Bengt-Martins AB och Bengt Martins Rejser ApS. I koncernen ingår också varumärkena Cruise Market, Resfeber, Rejsefeber, Reisefeber, Box Office, Ticket Service, Arte Udland, Flygofar och Hyttespecialisten.

Varuhuset Resia 1938

Resia var på 1930-talet en varuhuskedja med 120 varuhus, och när varuhuskedjan lades ner insåg resebyrån Resia's grundare Anders Haraldsson namnets värde och inregistrerade 1971 Resia Resor AB. Årsskiftet 1976/1977 öppnade han, tillsammans med två medarbetare Resia Resor AB i Borås. Resia blev snabbt en av de främsta resebyråerna i landet.

Entreprenörerna Erland Edvardsson och Björn Kjellgren tog 1974 över en liten nystartad resebyrå (AUS Resebyråer AB) i Alingsås som hade kontor i Alingsås, Ulricehamn och Stenungsund. 1989 såldes Resia Resor AB till AUS Resebyråer AB som därefter antog namnet Resia för samtliga kontor. Läs mer om Resia's historia. Idag är Resia en av Nordens största resebyråkedjor (källa SRF), med drygt 30 procent av totalmarknaden för resebyråförsålda charter- och paketresor och drygt 500 anställda. Resia är indelat i tre affärsområden; Semesterresor, Affärsresor samt Grupp- och konferensresor.

Under 2012 reste sammanlagt en miljon privat- och affärsresenärer med Resia till olika platser runt om i världen. Resias mest sålda charterresmål under samma år var Turkiet, Spanien och Grekland för sommarhalvåret samt Spanien, Thailand och Egypten under vinterhalvåret.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Under perioden 2007 till 2013 har Resia sex gånger utsetts till Sveriges bästa affärsresebyrå i Grand Travel Award, resebranschens egen Oscarsgala. 2011 fick Resias vd, Eva Moen Adolfsson, utnämnelsen som resebranschens bästa chef i samma tävling. Eva Moen Adolfsson är den enda kvinna som har tilldelats detta pris sedan utnämnelsen instiftades 1993.

Ägare[redigera | redigera wikitext]

Resia AB är ett helägt dotterbolag till Resia Travel Group AB, som till majoriteten ägs av grundarna Erland Edvardsson och Bengt Berg med familjer. Vd för Resia AB är Eva Moen Adolfsson.

CSR[redigera | redigera wikitext]

I Reni i södra Ukraina finns ett barnhem som heter Novy Dom, ”Det nya Huset”. På barnhemmet bor omkring 15 barn i olika åldrar. Sedan sju år tillbaka driver eldsjälen Agneta Bergström barnhemmet, med finansiellt stöd från Resia och Reseindustrins barnfond. Utöver det långsiktiga stödet till Novy Dom är Resia också den första svenska resebyråkedjan som har undertecknat Ecpats uppförandekod för att aktivt bidra till att motverka all form av barnsexturism.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]