Restylane

Från Wikipedia

Restylane är varunamnet för en filler, en särskild formulering av icke-animalisk hyaluronsyra. Den är sammansatt av korsbunden långkedjig hyaluronsyra och är godkänd för kosmetiska injektioner i subdermal ansiktsvävnad.

Vanligen injiceras den under rynkor och åldringslinjer i ansiktet, som näs-läppveck och rynkor i pannan. Den kan också användas för att fylla ut åldersrelaterade ojämnheter under och omkring ögonen.

Restylane är dock vanligast använd för läppförstoring.

Den tillverkas av det svenska företaget Q-Med (uppköpt av Galderma SA, ett fransk-schweiziskt läkemedelsföretag, i mars 2011) och fick sin CE-märkning 1996[1]. Restylane har länge varit populär i Europa och Australien samt blev godkänd av FDA i USA 2005-03-25 [2].

Effekterna av Restylane varar omkring 6 månader eller ibland längre. Varianter tillverkade av samma företag ger bättre varaktighet och därför räcker Perlane drygt 9 till 11 månader och Sub-Q drygt 15 månader. Återhämtningstiden från en injektion är omkring 3 dagar, eftersom svullnad och blåmärken kan vara ett problem. Vissa behandlare brukar be sina patienter att återvända till praktiken två till tre veckor efter behandling för bedömning om påfyllnad krävs.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia.