Hoppa till innehållet

Revolutions-Marsch

Från Wikipedia

Revolutions-Marsch, op. 54, är en marsch av Johann Strauss den yngre från 1848.

Historia[redigera | redigera wikitext]

När revolutionen nådde Wien den 13 mars 1848 var Johann Strauss den yngre fortfarande på sin orkesterturné i Bukarest. Ett andra våldsamt uppror i maj sammanföll med hans återkomst till Wien. Till skillnad från fadern Johann Strauss den äldre sympatiserade Strauss d.y. med studenterna och den revolutionära rörelsen. Han komponerade flera verk med passande titlar och en av dessa var Siegesmarsch der Revolution (Revolutionens segermarsch). Det är ingen "wienervals" utan går mer i ungersk stil. Snart fick marschen namnet Revolutions-Marsch och spelades flitigt under oroligheterna. Strauss kan ha spelat marschen för första gången under sin turné men säkert är att det första belagda uppförandet skedde på Casino Zögernitz i Döbling någon gång i slutet av maj eller början av juni 1848.

Strauss hyste sålunda sympatier med revolutionen och revolutionärerna, men han deltog aldrig aktivt i striderna på barrikaderna. Efter det att myndigheterna hade slagit ned upproret försökte han mildra och glömma sin tidiga inställning till revolutionen.

Om marschen[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 2 minuter och 36 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Weblänkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (Sidan 36) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 3 på CD nr 11.