Reykjaviks flygplats

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För Reykjaviks huvudflygplats för utrikesflyg, se Keflavik International Airport.
Fokker F50 på Reykjaviks flygplats


Reykjaviks flygplats (Reykjavíkurflugvöllurisländska) (IATA:REK, ICAO:BIRK) är Islands främsta inrikesflygplats, belägen endast ett par km från Reykjaviks centrum.

Normalt går det endast flyg härifrån till andra flygplatser på Island (bl.a. till Akureyri, Egilsstaðir, Ísafjörður, Vestmannaeyjar, Bíldudalur, Höfn, Sauðárkrókur och Gjögur), samt vissa avgångar till Grönland och Färöarna.

Det är lätt att på en karta eller ett flygfoto få uppfattningen, att terminalbyggnaden för flygplatsen är en del av det byggnadskomplex som ligger runt flygledartornet, öster om start- och landningsbanorna. I dessa byggnader ligger även Icelandair hotel. Men terminalbyggnaden ligger inte där. Den är istället en liten anspråkslös byggnad på västra sidan om start- och landningsbanorna, se satellitbild av 64°7′44″N 21°56′15″V / 64.12889°N 21.93750°V / 64.12889; -21.93750. Det finns tre korsande landningsbanor, vilket är bra för mindre plan på en blåsig plats, då sådana plan är känsliga för sidvind vid landning. Den längsta banan är 1560 m, vilket är för kort för flyg till andra länder flera flygtimmar bort (mycket bränsle behövs, tunga plan).

Utrikesflyg går från flygplatsen Keflavik International Airport, omkring 50 km väster om Reykjavik. För att byta mellan inrikes- och utrikesflyg får man ta sig mellan flygplatserna, normalt med buss. Man bör ha minst tre timmar mellan flygningarna i så fall.

Det finns planer på att flytta flygplatsen till ett mindre centralt läge, eller att använda Keflavik flygplats även för inrikesflyg. Flygplatsen tar upp värdefull mark. Planen bullrar också även om det mest är mindre propellerplan. En ny flygplats skulle kosta mycket pengar. Att använda Keflavik skulle kräva en ny terminal och innebära längre restid för inrikesresor. Dock har en ny motorvägsliknande väg byggts en stor del av vägen dit. En sådan placering skulle också minska restiden mellan andra delar av Island och andra länder.