Rhodogune av Parthien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Rhodogune av Parthien var en parthisk prinsessa och seleukidisk drottning. Hon var syster till Fraates II av Parthien och gift med seleukidermonarken Demetrios II mellan 138 och 131 f.kr.

Rhodogune var dotter till partherkungen Mithridates I (r. 171 f.kr-138 f.kr) och syster till Fraates II (r. 138-127 f.kr). När Demetrios II tillfångatogs av partherna under ett krigståg 138 f.kr, arrangerades ett äktenskap av Fraates II mellan henne och Demetrios. Detta trots att Demetrios redan var gift. Makarna fick flera barn medan de hölls som gisslan i Hyrkanien vid Kaspiska havet av hennes bror. Cirka år 131 f.kr släpptes Demetrios tillbaka till Syrien. Rhodogune blev troligen kvarlämnad i Parthien. Demetrios avled 125 f.kr.

Polyaenus återger en berättelse om henne, där hon under ett bad fick meddelandet om en revolt, och svor att varken bada eller borsta håret igen förrän upproret var nedslaget. Hon ska sedan själv framgångsrikt ha slagit ned upproret i spetsen för sin armé. Hon avbildades sedan på persiska mynt med utsläppt hår. Denna historia återges också i Tractatus De Mulieribus.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.