Rick Parfitt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rick Parfitt i Brunnsparken, Örebro 2007-07-18.
Parfitt, Francis Rossi, 2013

Richard John "Rick" Parfitt, född 12 oktober 1948 i Woking, Surrey, Storbritannien. Rytmgitarrist och sångare i det brittiska boogierock-bandet Status Quo. Rick kom med i Status Quo 1967 precis innan inspelningen av gruppens debutskiva Picturesque Matchstickable Messages from the Status Quo och har sedan dess varit kärnan i bandet tillsammans med leadgitarristen och sångaren Francis Rossi. Rick har varit med och skrivit några av bandets mest framgångsrika låtar som "Whatever You Want", "Rain", "Again and Again" och "Roll Over Lay Down".
Efter bandets officiella upplösning 1984 spelade Rick året därpå in ett soloalbum som dock aldrig blev utgivet. En del av låtarna från albumet har spelats in igen av Quo och använts som b-sidor till senare singlar. Under den tiden lärde han känna John 'Rhino' Edwards (bas) och Jeff Rich (trummor), vilka sedan blev permanenta medlemmar i bandet då Parfitt ihop med kompanjonen Rossi startade upp gruppen igen med samma namn. 1986 släpptes albumet "In the Army Now", vilket blev en av deras mest sålda skivor.

Det hårda livet som rockstjärna har också satt sina spår och hans smeknamn WOMORR (Wild Old Man of Rock and Roll") är inte utan orsak. Förutom drogmissbruk under 80-talet så blev han i maj 1997 akut inlagd och hjärtopererad med en fyrdubbel bypassoperation men stod på scenen igen i augusti samma år, och i december år 2005 var han inlagd för en undersökning för misstänkt strupcancer, vilket visade sig vara godartad. Han har sedan dess kämpat en del med sin sångröst, men gjorde en bejublad comeback till deras inspelning i maj 2006 av den senaste DVD:n "Just Doin' It" som släpptes hösten 2006. På de senaste skivorna har han även skrivit några självreflekterande ballader som "This is me" och "One by One".

Rick har en son med Marietta Boeker som heter Rick Parfitt Jr som också är sångare och gitarrist. Paret hade även en dotter som hette Heidi Marie Elizabeth Parfitt. Hon drunknade i parets pool 1980. Med Patty Beeden har han sonen Harry.

Rick och hans fru Lyndsay Whitburn fick tvillingar 26 maj 2008, Tommy Oswald Parfitt och Lily Rose Parfitt

Utrustning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]