Ridnitšohkka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ridnitšohkka i bakgrunden och märke 303B i förgrunden. Märket är den högsta punkten i Finland och är beläget på Haldefjäll, vars topp är i Norge. Bilden är tagen i juli 2008 från den norska sidan av Haldefjäll.

Ridnitšohkka är med en höjd av 1 316 m ö.h. Finlands näst högsta berg och det högsta berget i Finland med topp inom landet.

Toppen av Ridnitšohkka ligger på finländskt territorium, till skillnad från Finlands högsta punkt på Hálditšohkka i fjällmassivet Haldefjäll, vars topp Ráisduottarháldi ligger i Norge. Ridnitšohkka ligger liksom Hálditšohkka i Finska armen i Enontekis kommun, landskapet Lappland.

Ridnitšohkka har Finlands mest omfattande permanenta snöfält fast det enligt en studie från 2005 krympt avsevärt under de senaste åren.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hirvas, Heikki, Geological Survey of Finland, Espoo. Geological characteristics of the Halti–Ridnitšohkka region, Enontekiö, Finland https://www.academia.edu/23812319/Geological_characteristics_of_the_Halti-Ridnit%C5%A1ohkka_region_Enonteki%C3%B6_Finland. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]