Rikardis (tysk-romersk kejsarinna)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rikardis

Sankta Rikardis, född 840, död 894/96, var en tysk-romersk kejsarinna, drottning av Franken och helgon; gift 862 med Karl den tjocke.[1] Hon var dotter till Erchanger av Nordgau. Hon helgonförklarades år 1049.

Rikardis kröntes av påven Johannes VIII i Rom 881. År 887 anklagades hon av maken för äktenskapsbrott; han begärde också skilsmässa med grunden att äktenskapet aldrig fullbordats. Hon frikändes genom gudsdom, då hon uthärdade glödande kol på händerna utan att visa smärta. Enligt legenden gick hon rakt genom ett brinnande bål barfota och klädd i en skjorta insmorda med vax; sårad av anklagelsen gick hon dock till skogen, där hon av en ängel uppmanades att grunda ett kloster på den plats som märkts av en björn. Hon betraktades som ett ideal av kristen dygdig skönhet och beskrevs som "den vackraste kvinnan som någonsin levat i denna värld."

Hon förkastades dock ändå av Karl och drog sig under sina föräldrars beskydd tillbaka till klostret Andlau i Vogeserna vid 35 km från Strasbourg, som hon själv hade grundat 880. Hon ägnade sig här åt att vårda sjuka. Då maken avsattes 888 blev Rikardis offentligen rehabiliterad och förklarad oskyldig till äktenskapsbrott. Hon griper in i politiken i ett försök att skydde makens utomäktenskaplige son Bernard, men tilläs inte delta i förmyndarregeringen och återvände då till klostret. Hennes orden tillät dess medlemmar att lämna klostret och gifta sig, förutom abbedissan, som fick rang som tysk-romersk furstinna.

Helgondag: 18 september

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pierre Riche, The Carolingians: The Family who forged Europe, transl. Michael Idomir Allen (University of Pennsylvania Press, 1983)
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Richilde av Provence
Tysk-romersk kejsarinna (ej regent)
881-888
Efterträdare:
Ageltrude (tysk-romersk kejsarinna)
Företrädare:
Adelaide av Paris
Drottning av Frankrike (ej regent)
882-888
Efterträdare:
Theodrata av Troyes
Företrädare:
Liutgard av Sachsen
Drottning av Östfrankiska riket (ej regent)
882-887
Efterträdare:
Uta (tysk-romersk kejsarinna)