Riksidrottsmuseet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Riksidrottsmuseet
Riksidrottsmuseet 2008a.jpg
Riksidrottsmuseets entré 2008.
Information
Typ av museumIdrottsmuseum
PlatsDjurgårdsbrunnsvägen 26, Stockholm, Sverige
AdressDjurgårdsbrunnsvägen
Etablerat1992 (Globen)
2007 (nuvarande plats)
Besökare per år12 175 (2017)[1]
Webbplats
riksidrottsmuseet.se

Riksidrottsmuseet är ett museum som ligger i Museiparken vid Djurgårdsbrunnsvägen 26 på Gärdet i Stockholm. Riksidrottsmuseet öppnades i nuvarande lokaler den 16 juni 2007.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Riksidrottsmuseet var öppet för allmänheten mellan 1992 och 1997 i lokaler vid Globen. Under de fem år Riksidrottsmuseet fanns i Globen höll museet drygt 30 utställningar, genomförde olika föreläsningsserier, bokdagar, idrottsuppvisningar och presskonferenser. Museet arrangerade även årliga evenemang som bordshockeytävlingen Pucken Cup. År 1995 nominerades Riksidrottsmuseet till utmärkelsen Årets museum.

År 1997 flyttade museet från Globen. Vid Riksidrottsförbundets (RF:s) 100-årsjubileum 2003 överlämnade statsrådet Mona Sahlin regeringens och riksdagens gåva till RF i form av resurser till etablering och drift av ett riksidrottsmuseum. Riksidrottsstyrelsen tillsatte en arbetsgrupp som våren 2005 utarbetade ett förslag till program för museets verksamhet samt föreslog lokalisering av Riksidrottsmuseet i anslutning till Tekniska museetDjurgården.

Museets målsättning[redigera | redigera wikitext]

Riksidrottsmuseet är en idrottshistorisk samlingsplats med utställningar, aktivitetscenter och ett utbud av programverksamhet som skall tilltala barn och skolungdom lika mycket som den breda allmänheten. Jämställdhetsaspekter och det mångkulturella samhället ingår i verksamheten.

I samarbete med idrottshistoriska föreningar och andra museer i Sverige och utomlands medverkar Riksidrottsmuseet även till spridning av kunskap kring svensk idrottshistoria.

Riksidrottsmuseet fungerar som ett mötesforum för svensk idrott, allt ifrån mindre idrottsföreningar till större organisationer där evenemang men även aktuella och relevanta debatter kring idrottsfrågor kan genomföras.

Utställningen[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Riksförbundet Sveriges museer (11 januari 2018). ”Svenska museibesök i topp”. Pressmeddelande. Läst 28 januari 2018.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]