Río de la Plata

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Rio de la Plata)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Satellitbild av Río de la Plata.

Río de la Plata (spanska för Silverfloden) är ett stort deltaområde som mynnar ut i Atlanten mellan Uruguay och Argentina.[1] Río de la Plata är Sydamerikas näst största avrinningsområde och i deltat mynnar flera stora floder, bland annat Uruguayfloden och Paranáfloden.[1] I Atlanten utanför möter det näringsrika sötvattnet från Río de la Plata den kalla Malvinasströmmen från söder och den varma Brasilienströmmen från norr.[1] Den första europén som fann Río de la Plata var sjömannen Juan Díaz de Solís året 1516. Namnet Silverfloden har inte med färgen att göra, utan med det silver (främst från Bolivia) som under kolonialtiden skeppades på floden. I Río de la Plata lever laplatadelfinen, den enda floddelfinen som lever i havet eller i bräckt vatten. Vid floden ligger huvudstäderna Buenos Aires och Montevideo.

Vicekungadömet Rio de la Plata[redigera | redigera wikitext]

Det område där det spanska vicekungadömet Rio de la Plata existerade mellan 1776 och 1810-talet, dvs nuvarande Argentina, Uruguay, Paraguay och Bolivia, omfattande nästan hela La Plata-bäckenet, kallas sammantaget för Rio de la Plata eller La Plata-området. Ibland omfattar termen endast det närmaste området kring Rio de la Plata, och då syftar man på östra Argentina norr om Patagonien samt Uruguay. Området, som kännetecknas av slätterna och gräslanden (Pampas), samt städerna Buenos Aires och Montevideo, har en gemensam kultur och en gemensam dialekt, kallat rioplatensisk. Till den kulturen hör, förutom gauchokulturen på landsbygden, även tangokulturen i städerna.

I populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Kylin, Henrik (2013) Fåglar och däggdjur utanför Argentinas norra kust; första rapporten om fåglar födosökande tillsammans med dvärgrätval Caprea marginata, Ornis svecica, nr.23, sid:177-122, ISSN 1102-6812

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]