Robert Jungk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Robert Jungk, född Robert Baum den 11 maj 1913 i Berlin, död 14 juli 1994 i Salzburg, var en österrikisk författare och journalist.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jungk föddes i en judisk familj och när Adolf Hitler tog makten i Tyskland greps han, men frigavs och flyttade till Paris. Han återvände senare till Nazityskland för att arbeta i en subversiv presstjänst. Dessa aktiviteter tvingade honom att röra sig mellan olika städer som Prag, Paris och Zürich under andra världskriget.

Han fortsatte sin journalistiska verksamhet efter kriget och är bland annat känd för skapandet av framtidsseminarier som är en metod för social innovation och deltagarnas delaktighet i visionär framtidsplanering ”underifrån”. I Salzburg finns ett internationellt bibliotek, Robert Jungk Bibliothek für Zukunftsfragen, som samlat hans frågor för framtiden.

Hans författarskap var inriktat på reportageböcker, där han varnade för modern teknologi. Hans bok Brighter than a thousand Suns: A personal History of Atomic Scientists (1958), var den först publicerade boken om Manhattanprojektet och det tyska atombombsprojektet. I svensk översättning finns Strålar ur askan (1960).

År 1992 gjorde han ett misslyckat försök med att för österrikiska miljöpartiet kandidera i val till Österrikes president.

Hedersbetygelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]