Rock'n'roll (dans)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Rock'n'roll var hela 1960-talet en sällskapsdans utan akrobatik och var den swingdans man dansade innan bugg kom. Dansen dansades kanske även på 1950- och 1970-talen. En bild av hur dansen såg ut kan man få på youtube[1]. Youtube-videorna är från Australien och Nederländerna. Oklart om man dansade rock'n'roll på detta sätt i Sverige på 1960-talet. Den visade dansen liknar i stora stycken bugg.

Namnet rock'n'roll har olika betydelser i olika delar av världen. Som framgår av föregående stycke betyder 50-tals eller 60-tals rock'n'roll en dans som har stora likheter med bugg i Australien och Nederländerna. I Kanada betyder rock'n'roll den dans som här i Europa heter boogie woogie[2]. I Tyskland betyder rock'n'roll den dans som hos oss heter lindy hop eller jitterbug[3].

Nu (2013) är rock'n'roll en spektakulär tävlingsdans som har sina grunder i äldre dans till rockmusik och nära besläktad med tävlingsformen boogie woogie. Rock (2013) som dans är utpräglat akrobatisk med höga kast och volter. Rock'n'roll är i Sverige en del av Svenska Danssportförbundets verksamhet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.youtube.com/watch?v=vOSjdxjlu7w Dance to the 60's Rock'n Roll Dance Show http://www.youtube.com/watch?v=ucLyq3jXDZI 50's Rock n' Roll Dance - Free Lesson I Footloose DVD http://www.youtube.com/watch?v=feMCx9AZM-Y Aaron & Kelly - Rock n Roll Dance Comp
  2. ^ http://www.beeskneesdance.com/types-of-dance/rock-n-roll/
  3. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 24 juli 2014. https://web.archive.org/web/20140724094427/http://www.getthedance.com/course/video/rock-n-roll-stufe-1-grundschritt-6er-flach-und-gesprungen-1. Läst 27 januari 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]