Rockentrav

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rockentrav
Arabis glabra.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Kålordningen
Brassicales
Familj Korsblommiga växter
Brassicaceae
Släkte Travar
Arabis
Art Rockentrav
A. glabra
Vetenskapligt namn
§ Arabis glabra
Auktor L.
Hitta fler artiklar om växter med

Rockentrav (Arabis glabra) är en 2-årig ört i familjen korsblommiga växter. Det svenska namnet nämns första gången i ett tillägg till Linnés Flora Suecia 1745. Första publicerade fynduppgift i Sverige är från 1658, av Olof Rudbeck d.ä..

Namnet kommer sannolikt från tyskans Rauke och holländskans rokette, vilka båda betyder senapskål. Bladen på rockentrav och senapskål är ganska lika varandra. Ordet "trav" syftar på fröskidan, som innehåller 260-400 frön. Det latinska namnet Arabis syftar på Arabien, varifrån den kommer, och glabra på att den är glänsande, tack vare ett glatt vaxskikt.

Örten är 50-120 cm hög, har oftast ogrenad stjälk och flera gulvita blommor, 3-6 mm långa, vilka sitter i toppen. Vid basen har rockentraven en bladrosett, vilken består av håriga, parflika blad. Stjälkbladen är helbräddade, kala och blågröna till färgen. Fröskidorna sitter längs med stjälken och ser ut att vara tryckta mot denna.

Rockentrav har tidigare gått under namn som spetsört, skiechtegräs och stillfrö. 1638 kallade Johannis Franckenius örten för tornört, ett ganska passande namn på denna höga och styva växt.

Rockentrav

Källor[redigera | redigera wikitext]

Lundevall, Carl-Fredrik & Björkman, Gebbe 2007: Vilda växter i Norden. ICA Bokförlag. ISBN 978-91-534-2675-2

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]