Ronnie Gardiner

Från Wikipedia

Ronnie Gardiner, Ronald Gardiner , född 25 juli 1932, är en amerikansk musiker och trumslagare.

Ronnie är en jazztrummis som spelat med de största inom jazzen, till exempel Dizzy Gillespie, Benny Carter, Gerry Mulligan och Dexter Gordon. Han har bott många år i Sverige och är här mest känd som trummis i Charlie Norman Trio under många år. Han har också spelat i band som det egna Tivolibandet, det kritikerrosade Andreas Pettersson Band och Sliding Hammers.

Ronnie Gardiner har numera ett eget rum uppkallat efter sig på Nalen i Stockholm där han är värd för levande jazzmusik varje vecka, han har också genom sina arrangemang och en egen stipendiefond gett unga jazztalanger en möjlighet att komma fram.

Ronnie Gardiner har år 2015 tilldelats Mensapriset med motiveringen: Med sin metod RGM (Ronnie Gardiner Method) har Ronnie Gardiner lyckats skapa glädje, engagemang och rehabilitering för många stroke-, Parkinson- och MS-patienter. RGM uppfyller på ett omvälvande sätt Mensas viktigaste syfte: Att lokalisera och främja intelligens, så den kommer människor tillgodo.

RGM-metoden

Utöver sin musikaliska bana grundade han 1980 Ronnie Gardiner Method (RGM) som han själv ser som sitt stora livsverk. Då befann sig Ronnie Gardiner på Kanarieöarna för att framträda. Hans fru blev då mördad, Ronnie kände att han inte hade något att leva för och beslöt sig för att ta sitt liv. Av en händelse råkade han se en ung man (Mikael Andersson) som varken hade armar eller ben och ändå utstrålade en enorm glädje. Detta fick Ronnie att tänka på vad han hade varit utan armar och ben att spela med. Enligt honom själv - i dokumentären om Mikael Andersson "Armlös, benlös, makalös" - var det faktiskt när han var på väg att ta sitt eget liv i havet som han såg Mikael och ändrade sig. Ronnie har sagt att Mikael räddade hans liv.

Ronnie ville nu använda sina kunskaper för att hjälpa andra. Vad trumspelande egentligen går ut på är att använda armar och ben i samverkan men oberoende av varandra. Till detta krävs också samtidigt en förmåga att läsa noter och följa en dirigent. Att spela trummor kräver ett stort samspel mellan hjärnans olika centra både vad gäller motorik, läsning, koordination, uthållighet, minne, rytmkänsla och kanske tal och sång.

Ronnie läste mängder av medicinsk litteratur och samtalade med olika människor med intressen inom olika medicinska områden för att få bekräftelse och nya uppslag hur han kunde utforma en träningsmetod för någon patientgrupp och slutligen växte det fram ett koncept som var färdigt att prova på en patientgrupp med diagnostiserad hjärnskada.

Sedan 1999 har intresset för RGM-metoden ökat betydligt tack vare forskningsresultat från Karolinska Institutet, Stockholms läns Strokeförening (SLSF) och Stockholms sjukhem. Det finns också ett samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, Universitetssjukhuset i Lund och Arvid Carlsson Institutet i Göteborg.

Externa länkar