Rosenlew

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rosenlews gamla industriområde i Björneborg.
Emaljerad gryta från Rosenlew formgiven av Timo Sarpaneva.

Oy W. Rosenlew Ab var ett finländskt industriföretag, som grundades 1853 i Björneborg. Det ägdes av adelssläkten Rosenlew. Företaget köptes 1987 av Rauma-Repola Oy.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Företaget grundades under namnet W. Rosenlew & Co 1853 av bröderna Wilhelm och Carl Rosenlew samt handlaren J. G. Holmberg. Efter 1862 helägdes det av familjen Rosenlew. Koncernen var ett av Finlands största industriföretag inom skogs-, metall- och förpackningsindustrin. Rosenlew ägde sågverk och massa- och pappersindustrianläggningar runt om i Finland. Vid bolagets verkstäder i Björneborg tillverkades olika produkter, allt från stekpannor till skördetröskor och båtar.

Oy W. Rosenlew Ab köptes av Rauma–Repola 1987, varefter en stor del av bolagets anläggningar såldes eller lades ned. Produktionen av skördetröskor såldes till ett nytt företag, Sampo-Rosenlew, och förpackningsindustrin såldes till tyska RKW Group. Vitvarutillverkningen köptes av svenska Electrolux, som stängde Björneborgs kylskåpsfabrik 1998. I dag är Rosenlew fortfarande ett varumärke som säljs i Finland av Electrolux.[1]

Rosenlewmuseet[redigera | redigera wikitext]

Rosenlewmuseet.

Rosenlewmuseet är ett fabriksmuseum som öppnade 2006 i Björneborg. Det är en del av Satakunda museum och är inhyst i en gammal magasinsbyggnad från 1860-talet. Magasinet är ritat av arkitekten Georg Theodor Chiewitz.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Electrolux. Arkiverad 12 oktober 2010 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]