Rouyn-Noranda

Centrala Rouyn-Noranda
Rouyn-Norandas kommun på en karta över Québecs sekundärkommuner.

Rouyn-Noranda är en stad i nordvästra delen av provinsen Québec i Kanada. Staden hade 39 924 invånare 2006, men befolkningen varierar dramatiskt med skiftande konjunkturer.

Staden Rouyn grundades efter att kopparfyndigheter upptäcktes i området 1917. Noranda (en sammandragning av "North Canada") byggdes något senare av gruvbolaget med samma namn. De två orterna fick stadsrättigheter 1926, och slogs ihop till en stad 1986. Senare har fler sammanslagningar skett, den största 2002 då de sexton kommunerna i sekundärkommunen Municipalité Régionale de Comté de Rouyn-Noranda slogs ihop till en stad, som övertog de sekundärkommunala uppgifterna.

Sedan 1966 är Rouyn och Noranda huvudort i regionen Abitibi-Témiscamingue. Universitetet Université du Québec en Abitibi-Témiscamingue (UQAT) har funnits i staden sedan 1983.

Huskies de Rouyn-Noranda har spelat i Ligue de hockey junior majeur du Québec sedan 1996. Rouyn-Noranda har gett upphov till ovanligt många NHL-spelare för sin storlek, bland annat Pierre Turgeon, Sylvain Turgeon, Dale Tallon, Pit Martin, Jacques Laperrière, Dave Keon, Réjean Houle och Éric Desjardins.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]